Dwa przepisy na postny kapuśniak – z grzybami lub pomidorami

Kapuśniak w głębokim talerzu
Fot. ©robert6666/Fotolia.com

Kapuśniak może być przygotowywany z mięsem lub wyłącznie z warzyw. Jest bardzo zdrowy, szczególnie w wersji postnej, ponieważ ma mało kalorii oraz zawiera wiele witamin, w tym tyle witaminy C, co w cytrynie (30 mg na 100 g). Kapuśniak często serwowany jest jako jedno z dań wigilijnych.

 

Kapuśniak to zupa na bazie poszatkowanej kapusty głowiastej, która może być świeża lub kiszona, przygotowywana na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jest daniem typowo polskim, w kuchni góralskiej znana jako kwaśnica (wyłącznie przyrządzana z kiszonej kapusty).

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz czerwony

Tradycyjny kapuśniak z grzybami

Przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i przypraw. Idealnie nadaje się na wigilijny stół.

 

Potrzebujesz:

  • sitka,
  • dużego garnka

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz mielony (do smaku)

 

Czas przygotowania: 60 minut (dodatkowo 4 godziny oczekiwania na grzyby)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wodą i odstaw do namoknięcia na cztery godziny.
  • Namoknięte grzyby odcedź na sitku (zachowaj wywar) i posiekaj na paseczki.
  • Kapustę przełóż do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym i wodą z grzybów.
  • Dodaj ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Doprowadź całość do wrzenia.
  • Gdy kapusta się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 20 minut.
  • Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę.
  • Grzyby wraz z cebulą wrzuć do garnka z kapustą.
  • Gotuj przez około pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Kapuśniak dopraw solą i pieprzem.

Gotowe!

Kapuśniak z pomidorami – z białej kapusty, marchwi i cebuli

Kapuśniak z pomidorami świetnie smakuje podany z ziemniakami lub chlebem. Do dekoracji można posypać go natką pietruszki.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • patelni,
  • dużego garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 l bulionu,
  • 500 g kapusty białej,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj bulion.
  • Umyj kapustę, poszatkuj ją i oprósz solą.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa.
  • Do bulionu dodaj kapustę z warzywami. Gotuj przez około 20 minut.
  • Dodaj do garnka koncentratu pomidorowego i zagotuj. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady