Przepisy na pierogi szpinakowe i pełnoziarniste ruskie z kalafiorem

Pierogi
Fot. © nioloxs/Fotolia.com

Do pierogów można używać różnych rodzajów mąki i przypraw, a zamiast farszu ziemniaczanego do klasycznych ruskich, wykorzystać gotowanego kalafiora. Zielone ciasto na pierogi uzyskuje się, dodając do niego zmiksowane liście szpinaku.

 

Krągłe poduszeczki z ciasta w kształcie pierogów wypełniaj różnymi nadzieniami – słodkimi oraz słonymi. Podawaj je prosto z wody, smaż na patelni, dodawaj do nich sosy i zapiekaj w piekarniku, a nigdy nie znudzą się twojej rodzinie.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: uszka wigilijne

Przepis na zielone pierogi szpinakowe z suszonymi pomidorami

Rada: do przygotowania farszu do zielonych pierogów możesz wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Ugniecione tłuczkiem z serami, suszonymi pomidorami i oliwkami wystarczy mocno przyprawić i nadzienie do pierogów gotowe.

 

Składniki na ciasto (na 6 porcji):

  • 250 gramów posiekanych liści szpinaku,
  • pół kilograma mąki pszennej + odrobina do podsypania na blat,
  • 1 całe jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • odrobina soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego.

 

Składniki na farsz:

  • 3 rozgniecione ziemniaki (upieczone wcześniej w piekarniku w mundurkach lub ugotowane),
  • 250 gramów zmielonego twarogu,
  • 250 gramów sera feta lub ricotta,
  • pół słoika pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,
  •  1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 żółtko,
  • odrobina soli i pieprzu.

Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania farszu:

1.    W dużej misce połącz ziemniaki, rozdrobnione sery, suszone pomidory, oliwki, zioła prowansalskie, żółtko, szczyptę soli i pieprzu.
2.    Dokładnie wymieszaj składniki farszu, najlepiej dłońmi.

Sposób przygotowania ciasta:

1.    Zmiksuj liście szpinaku z odrobiną wody na gładką papkę.
2.    Na stolnicę lub duży blat przesiej przez sitko mąkę, dodaj całe jajko, olej i przyprawy i zagniataj przez kilka minut na elastyczne ciasto. Możesz dolać odrobinę ciepłej wody.
3.    Ciasto na pierogi uformuj w kulę i po przykryciu ściereczką odstaw na około pół godziny.
4.    Podziel je na kilka mniejszych części i podsypując blat lub stolnicę mąką, cienko rozwałkuj.
5.    Wycinaj kółka szklanką i wykorzystuj pozostałe okrawki ciasta do kolejnych pierogów.
6.    Na każde z kółek nakładaj po odrobinie farszu i sklejaj pierogi dłońmi.
7.    Gotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju na niewielkim ogniu przez około 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię wody.
8.    Zielone pierogi podawaj prosto z wody, polane masłem i udekorowane listkami bazylii w towarzystwie sałatki z chrupiących warzyw z ziołowym dressingiem.

Smacznego!

Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie z kalafiorem

Klasyczne ruskie pierogi możesz zmodyfikować, używając zamiast ziemniaków kalafiorowego puree. Przypraw je na ostro, aby nie było zbyt mdłe.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • pół kilo mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypania na blat,
  • 350 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 duży kalafior,
  • ćwierć kilograma chudego sera (twaróg lub feta light),
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1.    Kalafiora umyj, osusz, podziel na różyczki i gotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
2.    W dużej misce rozdrobnij kalafiora widelcem, dodaj pokruszony ser, sproszkowaną paprykę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj.
3.    Na stolnicy rozsyp mąkę i powoli dodając ciepłą wodę, mieszaj.
4.    Dolej oliwę i zagniataj na gładkie ciasto.
5.    Rozwałkuj ciasto na około 3 milimetry i szklanką wycinaj koła.
6.    Nakładaj łyżką farsz i zlepiaj pierogi.
7.    Gotuj je w osolonym wrzątku po kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody i odcedź.
8.    Podsmaż je na złoto z obu stron na odrobinie oliwy i podawaj gorące z zielonym pesto i surówką.
Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady