Przepisy na pierogi szpinakowe i pełnoziarniste ruskie z kalafiorem

Pierogi
Fot. © nioloxs/Fotolia.com

Do pierogów można używać różnych rodzajów mąki i przypraw, a zamiast farszu ziemniaczanego do klasycznych ruskich, wykorzystać gotowanego kalafiora. Zielone ciasto na pierogi uzyskuje się, dodając do niego zmiksowane liście szpinaku.

 

Krągłe poduszeczki z ciasta w kształcie pierogów wypełniaj różnymi nadzieniami – słodkimi oraz słonymi. Podawaj je prosto z wody, smaż na patelni, dodawaj do nich sosy i zapiekaj w piekarniku, a nigdy nie znudzą się twojej rodzinie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Przepis na zielone pierogi szpinakowe z suszonymi pomidorami

Rada: do przygotowania farszu do zielonych pierogów możesz wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Ugniecione tłuczkiem z serami, suszonymi pomidorami i oliwkami wystarczy mocno przyprawić i nadzienie do pierogów gotowe.

 

Składniki na ciasto (na 6 porcji):

  • 250 gramów posiekanych liści szpinaku,
  • pół kilograma mąki pszennej + odrobina do podsypania na blat,
  • 1 całe jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • odrobina soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego.

 

Składniki na farsz:

  • 3 rozgniecione ziemniaki (upieczone wcześniej w piekarniku w mundurkach lub ugotowane),
  • 250 gramów zmielonego twarogu,
  • 250 gramów sera feta lub ricotta,
  • pół słoika pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 garść czarnych wydrylowanych oliwek pokrojonych w plasterki,
  •  1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 żółtko,
  • odrobina soli i pieprzu.

Czas przygotowania: około godziny
Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania farszu:

1.    W dużej misce połącz ziemniaki, rozdrobnione sery, suszone pomidory, oliwki, zioła prowansalskie, żółtko, szczyptę soli i pieprzu.
2.    Dokładnie wymieszaj składniki farszu, najlepiej dłońmi.

Sposób przygotowania ciasta:

1.    Zmiksuj liście szpinaku z odrobiną wody na gładką papkę.
2.    Na stolnicę lub duży blat przesiej przez sitko mąkę, dodaj całe jajko, olej i przyprawy i zagniataj przez kilka minut na elastyczne ciasto. Możesz dolać odrobinę ciepłej wody.
3.    Ciasto na pierogi uformuj w kulę i po przykryciu ściereczką odstaw na około pół godziny.
4.    Podziel je na kilka mniejszych części i podsypując blat lub stolnicę mąką, cienko rozwałkuj.
5.    Wycinaj kółka szklanką i wykorzystuj pozostałe okrawki ciasta do kolejnych pierogów.
6.    Na każde z kółek nakładaj po odrobinie farszu i sklejaj pierogi dłońmi.
7.    Gotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju na niewielkim ogniu przez około 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię wody.
8.    Zielone pierogi podawaj prosto z wody, polane masłem i udekorowane listkami bazylii w towarzystwie sałatki z chrupiących warzyw z ziołowym dressingiem.

Smacznego!

Przepis na pełnoziarniste pierogi ruskie z kalafiorem

Klasyczne ruskie pierogi możesz zmodyfikować, używając zamiast ziemniaków kalafiorowego puree. Przypraw je na ostro, aby nie było zbyt mdłe.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • pół kilo mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypania na blat,
  • 350 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 duży kalafior,
  • ćwierć kilograma chudego sera (twaróg lub feta light),
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: około 45 minut
Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1.    Kalafiora umyj, osusz, podziel na różyczki i gotuj w osolonym wrzątku przez 15 minut.
2.    W dużej misce rozdrobnij kalafiora widelcem, dodaj pokruszony ser, sproszkowaną paprykę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj.
3.    Na stolnicy rozsyp mąkę i powoli dodając ciepłą wodę, mieszaj.
4.    Dolej oliwę i zagniataj na gładkie ciasto.
5.    Rozwałkuj ciasto na około 3 milimetry i szklanką wycinaj koła.
6.    Nakładaj łyżką farsz i zlepiaj pierogi.
7.    Gotuj je w osolonym wrzątku po kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody i odcedź.
8.    Podsmaż je na złoto z obu stron na odrobinie oliwy i podawaj gorące z zielonym pesto i surówką.
Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje