Przepisy na dania obiadowe z żółtych warzyw – lekką sałatkę kalafiorową z żółta papryką i kurczaka z fasolką szparagową

Talerz z drobiowym udkiem, ziemniakami, fasolką szparagową i pomidorami, przybrany sałatą
Fot. ©robert6666/Fotolia

Żółte warzywa świetnie smakują zarówno smażone, gotowane, jak i na surowo. Są też bardzo zdrowe - poprawiają pracę gruczołów limfatycznych, które zwalczają cellulit.

 

Żółte warzywa są najzdrowsze. Usprawniają pracę układu nerwowego, wspierają mózg, zawierają mnóstwo witamin, koją nerwy, poprawiają nastrój, a przy okazji spowalniają procesy starzenia. Najpopularniejsze warzywa to: kukurydza, żółta papryka, fasolka szparagowa, cebula i żółte pomidory.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z jajkiem

Sałatka kalafiorowa z żółtą papryką – lekka i łatwa w przygotowaniu

Sałatkę kalafiorową z żółtą papryką przygotowuje się z dodatkiem koperku, szczypiorku, selera naciowego i majonezu. Świetnie nadaje się na pożywny, dietetyczny i lekki obiad.

 

Potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • sitka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 kalafior,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża, żółta papryka,
  • pęczek koperku,
  • szczypta szczypiorku,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku).

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafior podziel na różyczki i go osól.
  • Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty.
  • Odsącz z kalafiora wodę i zostaw do ostudzenia.
  • Paprykę oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotowe.

Kurczak z fasolką szparagową – prosty przepis krok po kroku

Pomysł na pyszną pierś z kurczaka z fasolką szparagową i kukurydzą z dodatkiem ulubionych ziół.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 100 g kukurydzy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku),
  • chilli (do smaku).

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 80 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj dokładnie i pokrój w kostkę.
  • Dopraw je przyprawami i zalej oliwą z oliwek.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Fasolkę dokładnie umyj, obierz i pokrój.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek i wsyp do niego kukurydzę razem z fasolką szparagową.
  • Wierzch warzyw posyp przyprawami.
  • Na górę połóż pokrojone w kosteczkę kawałki piersi z kurczaka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie żaroodporne z zawartością.
  • Piecz przez około godzinę. Gotowe.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady