Przepisy na dania obiadowe z żółtych warzyw – lekką sałatkę kalafiorową z żółta papryką i kurczaka z fasolką szparagową

Talerz z drobiowym udkiem, ziemniakami, fasolką szparagową i pomidorami, przybrany sałatą
Fot. ©robert6666/Fotolia

Żółte warzywa świetnie smakują zarówno smażone, gotowane, jak i na surowo. Są też bardzo zdrowe - poprawiają pracę gruczołów limfatycznych, które zwalczają cellulit.

 

Żółte warzywa są najzdrowsze. Usprawniają pracę układu nerwowego, wspierają mózg, zawierają mnóstwo witamin, koją nerwy, poprawiają nastrój, a przy okazji spowalniają procesy starzenia. Najpopularniejsze warzywa to: kukurydza, żółta papryka, fasolka szparagowa, cebula i żółte pomidory.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Sałatka kalafiorowa z żółtą papryką – lekka i łatwa w przygotowaniu

Sałatkę kalafiorową z żółtą papryką przygotowuje się z dodatkiem koperku, szczypiorku, selera naciowego i majonezu. Świetnie nadaje się na pożywny, dietetyczny i lekki obiad.

 

Potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • sitka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 kalafior,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża, żółta papryka,
  • pęczek koperku,
  • szczypta szczypiorku,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku).

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafior podziel na różyczki i go osól.
  • Wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty.
  • Odsącz z kalafiora wodę i zostaw do ostudzenia.
  • Paprykę oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotowe.

Kurczak z fasolką szparagową – prosty przepis krok po kroku

Pomysł na pyszną pierś z kurczaka z fasolką szparagową i kukurydzą z dodatkiem ulubionych ziół.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 100 g kukurydzy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku),
  • chilli (do smaku).

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 80 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj dokładnie i pokrój w kostkę.
  • Dopraw je przyprawami i zalej oliwą z oliwek.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Fasolkę dokładnie umyj, obierz i pokrój.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek i wsyp do niego kukurydzę razem z fasolką szparagową.
  • Wierzch warzyw posyp przyprawami.
  • Na górę połóż pokrojone w kosteczkę kawałki piersi z kurczaka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie żaroodporne z zawartością.
  • Piecz przez około godzinę. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady