Charakterystyczny smak sera z niebieską pleśnią można wykorzystać do zrobienia farszu do kurczaka. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem i nadziać kieszonki w piersiach drobiowych.

Reklama

Niebieskie sery pleśniowe mają ostry smak i specyficzny zapach. Można wybierać spośród serów typu Lazur, Gorgonzola, Roquefort czy Stilton.

Przepis na soczystą pierś kurczaka faszerowaną niebieskim serem pleśniowym

Grubszej piersi z kurczaka może nie wystarczyć grillowanie na patelni. Aby nie była surowa w środku, warto ją dopiec w dobrze nagrzanym piekarniku i po kilkunastu minutach sprawdzić, czy drób jest gotowy.

Zobacz także

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 100 gramów niebieskiego sera pleśniowego,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 5 suszonych pomidorów odsączonych z oleju,
  • odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj pierś z kurczaka, usuń białe błonki i podziel ją na pół.
  • Nie rozbijaj fileta, tylko natnij pierś drobiową w najgrubszym miejscu na długość kilku centymetrów.
  • Wymieszaj w miseczce rozdrobnione ser pleśniowy i suszone pomidory, liście szpinaku, czosnek, sól i pieprz.
  • Natrzyj kurczaka z zewnątrz solą i pieprzem, a wnętrze kieszonek nafaszeruj serową masą, lekko dociskając.
  • Zaciśnij brzegi mięsa palcami i zabezpiecz nadzienie przed wypadnięciem wykałaczkami.
  • Grilluj piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony na zwilżonej olejem patelni grillowej, kilkakrotnie odwracając mięso.
  • Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza i zapiekaj około 15-20 minut.
  • Podawaj piersi drobiowe w całości bądź pokrojone na plastry, posypane listkami bazylii, z opiekanymi ziemniakami i puree z selera.

Przepis na warzywne risotto z niebieskim serem pleśniowym

Klasyczne risotto jest czteroskładnikowe i dość kaloryczne. Robi się je z ryżu, wina, masła i parmezanu. Można je urozmaicić, dodając owoce morza, kawałeczki piersi z kurczaka, pieczoną dynię czy gotowane na parze brokuły.

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 gramów ryżu do risotto,
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
  • 400 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 70 mililitrów śmietanki 30%,
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • 100 gramów parmezanu,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

Reklama
  • W głębokim rondlu rozgrzej oliwę.
  • Dodaj plasterki pora, czosnek i duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, często mieszając.
  • Wrzuć do rondla ryż i smaż przez 3 minuty.
  • Zwiększ gaz pod garnkiem, dolej wino i mieszaj co chwilę, aż do odparowania płynu.
  • Zmniejsz ogień, stopniowo dolewaj bulion warzywny porcjami, gdy poprzednia odparuje.
  • Wlej do rondla śmietankę i często mieszaj ryż przez kilka minut.
  • Zdejmij risotto z ognia, dodaj ser pleśniowy, parmezan, zioła, szczyptę soli i pieprzu.
  • Dokładnie wymieszaj i podawaj posypane natką pietruszki.

  • Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Sprawdź przepisy z wykorzystaniem serów pleśniowych.
  • Lubisz nowe smaki? Zobacz, jak zrobić ser feta marynowany w słoiku.
  • Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.
Reklama
Reklama
Reklama