Grillowana papryka jako sos lub przekąska z fetą

trzy rodzaje papryki
Fot. ©viperagp/fotolia

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

 

Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl- Gofry wytrawne z łososiem FB

 

Grillowana papryka w postaci sosu

Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki.

 

Składniki:

  • 3 duże papryki,
  • ½ l przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • 4 łyżki oliwy.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

 

Sposób przyrządzenia:

 

  • Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne.
  • Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
  • Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki.
  • Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę.

Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki.

 

  • Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku.
  • Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól.
  • Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym.
  • Duś przez 20 minut.
  • Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko.

 

Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem

Składniki:

  • 2 duże papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g sera typu feta,
  • oliwa do skropienia papryki,
  • sól, pieprz,
  • kilka świeżych listków bazylii.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

 

Sposób przyrządzenia:

  • Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki.
  • Skrop oliwą i posyp pokrojonym drobno czosnkiem, dodaj odrobinę soli, odstaw na 20 minut.
  • Ułóż paprykę na rozgrzanym ruszcie i grilluj, aż miąższ będzie miękki.
  • Wtedy połóż w środku każdej połówki kawałek sera typu feta i poczekaj, aż zacznie się topić.
  • Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem gotowa – przełóż na talerze, dopraw pieprzem i udekoruj bazylią.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady