Chlebek naan, pochodzący z kuchni indyjskiej, można przygotować na grillu. Aby wyrobić ciasto, wystarczy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz oliwę. Chlebek naan będzie miał lepszy aromat, gdy doda się do niego pachnących ziół prowansalskich.

Reklama

Chlebek naan to nieodłączny element kuchni indyjskiej. Pieczywo wyglądem przypomina cienki, płaski placek i pieczony jest w specjalnym cylindrycznym piecu, typu tandoor. Chlebek naan dodawany jest do tradycyjnych indyjskich potraw, które dzięki niemu stają się bardziej sycące. Kawałki cienkiej i chrupiącej skórki pieczywa idealnie sprawdzają się również jako przystawki na imprezę, np. w połączeniu z gęstymi i aromatycznymi sosami.

Chlebek naan - jak zrobić na grillu?

Zobacz także

Tradycyjny naan bread wypieka się w specjalnym piecu tandoor z dodatkiem drożdży. W domowych warunkach pieczywo można również upiec na zwykłym grillu ogrodowym na bazie jedynie mąki i proszku do pieczenia, czyniąc z przekąski wyśmienity dodatek do wiosennych sałatek i soczystych mięs z grilla, takich jak: pieczona karkówka czy kurczak. Rezygnując z drożdży, przygotowanie chlebka można przyspieszyć, ponieważ nie ma konieczności czekania, aż zaczyn wyrośnie i drożdże zaczną pracować.

Potrzebujesz:

  • rozgrzanego rożna z grilla,
  • miski,
  • stolnicy,
  • wałka do ciasta,
  • łyżki.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ⅕ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsyp mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia oraz zioła prowansalskie.
  • Dodaj jogurt i całość wymieszaj łyżką.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję nieco twardszą niż ciasto pierogowe. W przypadku, gdy składniki nie będą tworzyć jednolitej masy, możesz dodać odrobinę wody.
  • Oprósz lekko stolnicę mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj dłońmi.
  • Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
  • Podziel ciasto na kilka części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
  • Piecz chlebek naan z każdej strony przez ok 3 minuty, aż zarumieni się i stanie się chrupiący.

Smacznego!

Chrupiące chlebki naan przypominają polskie tradycyjne podpłomyki. Przekąska wyśmienicie smakuje z grillowanymi daniami, sałatką, ale także gotowym gęstym sosem, np.: czosnkowym, meksykańskim, serowym, koperkowym czy musztardowym.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama