Potrawy z cynamonem – właściwości i przepisy

laski cynamonu związane i postawione na blacie w kolorze cappucino
Fot. ©M.studio/Fotolia.com

Cynamon ma działanie przeciwbiegunkowe, usprawnia trawienie oraz poprawia zdolności poznawcze. Przyprawę często łączy się z kardamonem, imbirem i kminem. Cynamon dodaje się głównie do wypieków i jabłek. Popularne potrawy z dodatkiem tej przyprawy to zawijańce oraz ryż z jabłkami i wanilią.

Cynamon powstaje z wysuszonej kory drzewa wawrzynowatego. W Chinach stosowało się tę przyprawę jako lek na przeziębienie już 5 tysięcy lat temu.

Cynamon – właściwości i zastosowanie

Cynamon ma wysoką zawartość wapnia, manganu, błonnika i żelaza, dzięki czemu poprawia trawienie, zapobiega nadkwaśności oraz ma działanie przeciwbiegunkowe. Przyprawa ta obniża też poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo cynamon wpływa korzystnie na procesy poznawcze – pół łyżeczki tego składnika dziennie wystarczy, aby usprawnić pamięć i koncentrację.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Przyprawa ta idealnie łączy się z jabłkami oraz wszelkimi rodzajami wypieków. Jest też podstawą w kuchni indyjskiej razem z kardamonem, imbirem i kminem.

Zawijańce cynamonowe – przepis

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 2 duże jaja,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • 1 kg mąki,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki cynamonu.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Poziom trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Podgrzej mleko i rozpuść masło.
  • Zmieszaj drożdże z cukrem i mąką i zalej 1/4 szklanki mleka.
  • Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
  • Ze składników na ciasto wyrób miękką masę i zostaw do wyrośnięcia.
  • Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta i posmaruj masłem z cukrem i cynamonem.
  • Zawiń (jak roladę) i delikatnie pokrój.
  • Ułóż w formie (wysmarowanej masłem), przykryj blachę folią i wstaw do lodówki.
  • Wyjmij ciasto następnego dnia i poczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową.
  • Zawijańce piecz przez około 10 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Cynamonowy ryż z jabłkami i wanilią

Składniki:

  • 15 dag suchego ryżu,
  • 3 średnie jabłka,
  • 2 żółtka z jajek,
  • 100 g cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżka pasty waniliowej,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • 2 łyżki cukru.

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wysmaruj masłem naczynia do pieczenia.
  • Pokrój jabłka na małą kostkę i skrop je sokiem z cytryny.
  • Wymieszaj pastę waniliową z żółtkami.
  • Dodaj do ugotowanego ryżu wszystkie składniki i dobrze wymieszaj.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  • Potrawa będzie gotowa, gdy ryż zacznie się robić brązowy.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady