Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią

Sposób na szybki i lekki obiad
Fot. © Fischer Food Design/Fotolia.com

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

 

Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pomidor,
  • ½ cukinii,
  • 5 pieczarek,
  • 1 pętko kiełbasy,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ½ kieliszka sherry.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30-40 minut

 

Sposób przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju.
  • Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano.
  • Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz.
  • Obierz cebulę.
  • Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew.
  • Umyj cukinię i pomidor.
  • Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka.
  • Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut.
  • Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje.
  • Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody.
  • Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką.
  • Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki.
  • Duś składniki jeszcze przez 2 minuty.

Ziemniaki na ostro z papryką, cebulą i czerwoną fasolą - przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 1 papryka,
  • 2 cebule,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • 1/3 łyżeczki kminku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 20-30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli.
  • Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
  • Dodaj je do cebuli, podsmażaj przez 7-8 minut.
  • Podlej warzywa wodą.
  • Umyj, obierz i pokrój paprykę, a następnie dodaj ją oraz papryczkę chili.
  • Duś powyższe składniki przez 15 minut.
  • Obierz i pokrój pomidory i czosnek.
  • Włóż je na patelnię i dopraw do smaku.
  • Duś wszystkie składniki dotąd, aż ziemniaki staną się miękkie.
  • Dodaj fasolę z puszki i podduś wszystko przez około 5 minut.

 

Smacznego!


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje