Soki warzywne dla zdrowia i urody

Zielony koktajl warzywny
Fot. Pixabay/NGi/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Większość soków, które są dostępne w sklepach, ma bardzo małą wartość odżywczą, dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu. Świeżo wyciskane soki warzywne są bogate w witaminy i mikroelementy.

 

Soki warzywne, szczególnie te z długim terminem przydatności do spożycia, są poddawane pasteryzacji, aby zniszczyć wszelkie bakterie. Niestety, razem z bakteriami niszczone są także i wartościowe składniki. Poza tym często są słodzone, solone, wzbogacane o syntetyczne zamienniki witamin. Nigdy też do końca nie wiadomo z jakich warzyw zostały przygotowane. Tak naprawdę tylko robiąc samodzielnie soki możesz w pełni kontrolować, co jesz. Przepisy na soki warzywne są proste – wystarczy zaopatrzyć się w sokowirówkę, dzięki której przygotowanie świeżego soku zajmie nam chwilę.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz czerwony

 

1. Sok warzywny na bazie pomidorów – bogaty w witaminę C, beta-karoten i witaminy E. Obfituje w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, zawiera także dużo błonnika. Razem z selerem doskonale reguluje przemianę materii, regeneruje skórę i opóźnia jej starzenie. Badania naukowców z General Chemical State Laboratory w Grecji wskazują także na właściwości regeneracyjne soku – osoby uprawiające sport regenerowały się szybciej po pomidorowym soku warzywnym niż po napojach energetycznych.

Przepis: 0,5 kg pomidorów, 1 średnie jabłko, 2 łodygi selera naciowego, 0,5 łyżeczki sosu tabasco, sól.

 

2. Sok warzywny z ogórków – ogórki mają mnóstwo potasu, przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm. Picie soku ogórkowego pomoże wydalić nadmiar wody z organizmu, dodatkowo poprawi wygląd włosów, paznokci i zaradzi problemom z trądzikiem.

Przepis: 0,5 kg ogórków, pół cytryny, sól, pieprz, listki świeżej mięty.


 

3. Sok z kapusty – kapusta jest bogata w witaminę C, E i beta-karoten, chroniące przed wolnymi rodnikami. Poprawia wygląd włosów i skóry, wspomaga oczyszczanie organizmu i dodatkowo obniża ciśnienie krwi. W połączeniu z selerem i jabłkami likwiduje obrzęki, nawilża skórę, a dzięki błonnikowi doskonale przyspiesza metabolizm i wspiera odchudzanie. Usprawnia także wątrobę i leczy reumatyzm. Od soku z kapusty warto zacząć dzień, tak jak robią to gwiazdy Hollywood!

Przepis: 30 dag dowolnej kapusty, seler korzeniowy, 2 jabłka, 0,5 pęczka koperku, sól.


 

4. Sok marchewkowy – lista zalet marchwi niemal nie ma końca. Zawiera witaminy A, C, E, D, K, PP i witaminy z grupy B, poza tym jest bogata w wapń, żelazo, jod, kobalt. Sok warzywny z marchwi obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje trawienie. Poza tym ujędrnia skórę oraz wzmacnia włosy i paznokcie. W połączeniu z sałatą rzymską, która obfituje w kwas foliowy i wiele makro- i mikroelementów, poprawia odporność. Dodatek imbiru pomoże rozgrzać organizm i polepszy krążenie krwi.

Przepis: 1/2 kg marchwi, główka sałaty rzymskiej, świeży imbir.


 

Wszystkie opisane soki warzywne oprócz właściwości zdrowotnych, mają takie działanie odchudzające – zawierają dużo błonnika, regulują trawienie, przyspieszają przemianę materii. Mogą być także wykorzystane podczas oczyszczającej diety sokowej.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady