Przepisy na desery czekoladowe – jak zrobić pudding z białej i gorzkiej czekolady

ciasto z musem czekoladowym w kształcie kwiatu
Fot. ©ketrik17/Fotolia.com

Pudding czekoladowy to smaczny deser dla całej rodziny. Chrupiące babki wypełnione musem z białą lub gorzką czekoladą można również urozmaicić, dodając do ich nadzienia likieru pomarańczowego. Tak przygotowany deser sprawdzi się na imprezie ze znajomymi, np. sylwestrze, urodzinach czy przyjęciu z okazji rocznicy.

Gorzka czekolada to bogate źródło magnezu i żelaza. Dzięki zawartości węglowodanów, zjedzenie kawałka deserowej przekąski dodaje energii. Czekolada gorzka zawiera w sobie także flawonoidy, odpowiedzialne za zatrzymywanie procesu utleniania się złego cholesterolu, a także podnoszące odporność organizmu.

Jak zrobić pudding czekoladowy, krok po kroku

Pudding czekoladowy można przygotować z jasnym wnętrzem lub ciemnym. Z białą czekoladą dobrze komponuje się likier cytrynowy, z kolei z gorzką – na bazie pomarańczy. Podając deser dzieciom, należy zrezygnować z dodawania alkoholu. Pudding czekoladowy stanowi idealny deser na przyjęcie rodzinne lub z przyjaciółmi, sylwestra czy romantyczną kolację we dwoje, np. z okazji rocznicy ślubu. Mus czekoladowy można podawać z bitą śmietaną lub posypany cukrem pudrem.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ananasem i szynką

Potrzebujesz:

  • 2 garnków (do wodnej kąpieli),
  • żaroodpornych kokilek do puddingu,
  • miski.

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej lub białej czekolady,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 jaja kurze,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki likieru pomarańczowego lub cytrynowego.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Masło i połamaną na małe kawałki czekoladę roztop w wodnej kąpieli i odstaw do przestygnięcia.
  • Do miski wbij całe jajka oraz dodaj cukier puder i waniliowy.
  • Ubijaj składniki, aż do uzyskania puszystej masy.
  • Dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając.
  • Do jajecznej masy wlej ostudzone masło z czekoladą.
  • Przelej ciasto do kokilek.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz masę 20 minut.
  • Deser z wierzchu jest chrupiący, a w środku płynny.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje