Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami

Zupa krem w filiżance
Fot. ©Dani Vincek/Fotolia

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: smażone krewetki

Składniki na zupę:

  • 1 mała cukrowa cebula,
  • 1 średniej wielkości por – tylko bała część,
  • 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki,
  • 1 mały lub ½ dużego selera,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta białego mielonego pieprzu,
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli himalajskiej,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Składniki na czipsy:

  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.

2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami.

3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym. Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej 1,5 l wody i przykryj.

4. Podpieczone warzywa włóż do garnka z cebulą i ziemniakami.

5. Jeżeli czipsy po 15 minutach nie są chrupiące przemieszaj je łopatką i piecz przez następne 5-7 minut.

6. Gotuj zupę na wolnym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj drobno posiekany imbir i gałkę muszkatołową (jeżeli nie pokroisz dokładnie imbiru, podczas blendowania mogą oddzielić się od niego przeszkadzające podczas jedzenia włókna).

7. Zblenduj zupę na gładki krem. Zagotuj i dopraw do smaku pieprzem i solą.

8. Zupę podawaj bez czipsów, aby nie namokły i nie straciły chrupkości najlepiej, aby każdy dodawał je sobie sam do talerza.

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje