Omlet warzywny – przepis na szybki obiad!

mąka
Fot. Image by LifetimeStock.com

Omlet warzywny jest doskonałym pomysłem na śniadanie, obiad i kolację. Można podawać go na przeróżny sposób: z jogurtem greckim, ketchupem lub z dietetycznym sosem pieczarkowym.

Omlet warzywny – przepis na szybkie danie

Omlet warzywny można wykonać w 10 minut. Danie idealnie nadaje się na obiad, czy kolację.

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki pl: jak szybko obrać pomidora ze skórki

Składniki:

  • 4 jajka,
  • łyżka mąki razowej,
  • 1 pomidor,
  • oliwki,
  • szczypiorek,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 50-60 g sera żółtego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka rozbij w miseczce, dopraw je solą i pieprzem.
  • Następnie dodaj mleko i mąkę razową.
  • Całość dokładnie wymieszaj, po czym dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany szczypiorek.
  • Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wlej masę jajeczną i czekaj do momentu równomiernego ścięcia się jajka.
  • Potem weź do ręki drewnianą łopatkę i za jej pomocą sprawdź czy jajko odchodzi od patelni. Jeśli tak, to na jego wierzch połóż pokrojonego w kostkę pomidora, oliwki i żółty, starty ser.
  • Odczekaj 1-2 minuty i delikatnie zsuń omlet na talerz.
  • W razie potrzeby omlet warzywny możesz doprawić solą i pieprzem.

Danie zaleca się podawać z jogurtem naturalnym, greckim lub dietetycznym sosem pieczarkowym.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady