Pomysł na obiad - zapiekanka z mięsem mielonym i dynią hokkaido

zapiekanka z mięsem i dynią w białym naczyniu żaroodpornym
Fot. © mahara/Adobe Stock

Zapiekanka z dyni to smaczne i lekkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dyniowych potraw. Mięso mielone i warzywa (marchew, papryka, cebula) wystarczy doprawić czosnkiem i bulionem drobiowym a następnie połączyć z kremowym puree z dyni.

 

Słoneczna, złota jesień to zdecydowanie czas na dynie. Tym smacznym i zdrowym warzywem warto wzbogacić swoje dania i przygotować z niego takie smaczne potrawy, jak: zupa krem, pierogi, a także coś na słodko, np. ciasto dyniowe. Miłośnicy eksperymentowania mogą również wykorzystać smak dyni, aby przygotować na szybki obiad zapiekankę z dyni.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Zapiekanka z dyni w kokilkach

Kokilka to niewielkie naczynie do wypieków, zwykle okrągłe, ale można je kupić również w bardziej oryginalnym kształcie, np. serca. Największą zaletą małych, ceramicznych miseczek jest ich odporność na wysokie temperatury i również wygląd. W kokilkach można piec zapiekanki, tarty, fondanty, babeczki. Dania wyglądają tak ładnie, że nie ma potrzeby wyjmowania ich na oddzielne naczynie.

Przepis na zapiekankę z dyni, krok po kroku:

 

Potrzebne będą:

 

  • 4 kokilki,    
  • patelnia,
  • praska do czosnku,
  • tarka do sera,
  • tłuczek do ziemniaków,    
  • garnek.

 

Składniki (na 4 porcje):

 

  • dynia hokkaido,         
  • 250 ml bulionu drobiowego,    
  • 0,5 kg mięsa mielonego,         
  • 2 marchewki,    
  • cebula (średniej wielkości),    
  • czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g żółtego sera,    
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,    
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść natki pietruszki.     

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

Cebulę, marchewkę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę, pozostałe warzywa oraz mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalej bulionem drobiowym. Duś na niewielkim ogniu, aż warzywa staną się miękkie a mięso nie będzie surowe (ok. 10-15 minut). Dynię umyj i ugotuj w garnku z osoloną wodą. Ugotowane warzywo utłucz tłuczkiem razem z gałką muszkatołową oraz startym żółtym serem. Usmażone mięso mielone z warzywami przełóż do kokilków a na wierzch wyłóż puree z dyni. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj zapiekankę przez 10 minut. Zapiekankę z dyni i mięsa mielonego podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki.     

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady