Tradycyjne danie włoskiej kuchni – przepis na gnocchi ze szpinakiem i serem ricottą

Zielone gnocchi
Fot. © juliakirillova/Fotolia.com

Zielone kopytka ziemniaczane, czyli gnocchi, to pomysł na obiad dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Danie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, szpinaku, czosnku, mąki, jajek oraz białego sera ricotta. 

Ricotta jest dopełnieniem smaku włoskiej gnocchi. Jest to miękki ser produkowany we Włoszech. Wytwarza się go z owczego, krowiego lub koziego mleka. 

Co to jest gnocchi?

Gnocchi to małe kluski, przypominające kopytka, robione na bazie ziemniaków i mąki. To jedna z tradycyjnych włoskich potraw, która w zależności od regionu może być także przygotowywana z sera lub warzyw. Najpopularniejszą formą podawania gnocchi jest wymieszanie klusek ze szpinakiem i serem ricottą. 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Przepis na gnocchi ze szpinakiem, krok po kroku 

Włoskie kluski ze szpinakiem będą miały zielony kolor. Aby uniknąć ich rozklejenia, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. 

 

Potrzebujesz:

  • wyciskarki do czosnku, 
  • tarki o małych oczkach, 
  • garnka,
  • patelni.

 

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków,
  • opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • 2 łyżki ricotty,
  • szczypta parmezanu,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól do smaku. 

 

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (około 20 minut).
  • Świeży szpinak opłucz wodą i odsącz. 
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż w niej szpinak razem z solą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. 
  • Kiedy liście zmiękną i ostygną, pokrój je na drobne kawałki lub zmiksuj blenderem
  • Ziemniaki zetrzyj na tarce i dodaj do nich posiekany szpinak, jajka i mąkę. 
  • Zagnieć ciasto, aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. 
  • Zwiń masę w rulony i pokrój w romby (takie same jak tradycyjne polskie kopytka).
  • Osoloną wodę w czystym garnku doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj włoskie kluski, aż wypłyną na powierzchnię wody. 
  • Danie podawaj na gorąco ze startym parmezanem i ricottą. 

Z czym podawać gnocchi?

Gnocchi stanowi oddzielne danie, podawane zazwyczaj z dressingiem. Do delikatnych włoskich kopytek można przygotować sos bolognese, zielone pesto, sos serowy lub fungi. Ostatni dodatek powstaje z borowików, pietruszki, parmezanu, masła oraz białego wina. Danie dobrze komponuje się z wytrawnym winem – białym lub czerwonym.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady