Przepis na pyszne i słodkie wino ze świeżych truskawek

Wino truskawkowe podane w szklankach z lodem.
Fot. ©sonyakamoz/Fotolia.com

Sezon na truskawki zaczyna się późną wiosną, czyli na początku czerwca. Na wina deserowe najlepsze są ciemno-czerwone owoce. Wina lekkie i słodkie otrzymuje się z jasnych, ale dojrzałych truskawek. Domowa produkcja wytrawnych i ciężkich win truskawkowych rzadko się udaje, dlatego najlepiej robić jedynie delikatne trunki.

 

Wino truskawkowe to jedna z bardzo ciekawych opcji na wykorzystanie tych smacznych owoców. Taki napój najlepiej smakuje schłodzony. Do obniżenia jego temperatury w kieliszku można użyć kilku mrożonych truskawek.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

 

Prosty przepis na słodkie, lekkie, domowe wino truskawkowe

 

Składniki na 20 litrów trunku:

 

Niezbędne akcesoria:

  • balon o pojemności 20 litrów z korkiem oraz rurką,
  • urządzenie do rozdrobnienia owoców, np. maszynka do mielenia mięsa, tłuczek do ziemniaków.

 

Rada: blender nie jest dobrym wyborem, ponieważ w procesie miażdżenia, rozdrobnieniu ulegną truskawkowe pestki, które mogą być przyczyną gorzkiego smaku wina;

 

  • pojemnik fermentacyjny o pojemności około 35 litrów,
  • pokrywa z rurką,
  • etykieta do opisania balona i pisak,
  • mieszadełko z długą rączką.

 

Czas przygotowania: około 4h + czas potrzebny na fermentację: 2 miesiące

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania owoców:

  • Umyj dokładnie wszystkie truskawki i usuń szypułki. Cały proces przebiegnie sprawniej, jeżeli użyjesz w tym celu urządzenia do szypułkowania lub małego ostrego nożyka. W tym przypadku ważna jest kolejność, odwrócenie jej i usunięcie zielonej truskawkowej palemki przed płukaniem owoców spowoduje utratę większej ilości soku. Do mycia możesz wykorzystać duże wiadro lub miskę. Wsypuj truskawki partiami i delikatnie, by ich za bardzo nie uszkodzić. Koniecznie usuń wszystkie nadpsute lub zgniłe owoce.
  • Czyste owoce poszatkuj, rozgnieć lub zmiel. Maszynka do mięsa to najlepszy sposób na uzyskanie musu o idealnej konsystencji, czyli moszczu.
  • Gotową papkę przekładaj partiami do pojemnika fermentacyjnego. Nie zalecane jest umieszczanie jej od razu w balonie, gdyż cały proces dodawania składników jest kłopotliwy ze względu na wąską szyjkę balonu. Pojemnik przypomina wiaderko, dlatego wkładanie do niego moszczu jest wygodniejsze. Jeżeli jednak chcesz, aby truskawkowa pulpa od razu znalazła się w balonie pamiętaj, że jej objętość wynosi około 15 litrów, dlatego najlepszy będzie balon o pojemności 40 litrów.
  • Kolejnym etapem produkcji domowego wina jest fermentowanie nastawu. W tym celu do moszczu dodaj kwasek cytrynowy, dzięki niemu wino nie będzie nabierało ciemnej barwy i uzyska ciekawy, delikatnie kwaśny smak.
  • Przygotuj syrop cukrowy. Rozpuść 3 kg cukru w 4 litrach gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Sporządź matkę drożdżową: połącz drożdże i pożywkę fermentacyjną wg przepisu umieszczonego na opakowaniu.
  • Do moszczu wlej chłodny lub zimny syrop cukrowy i drożdżowy roztwór. Wymieszaj całość mieszadełkiem i zamknij pojemnik pokrywką z rurką.
  • Na etykiecie napisz datę sporządzenia i ilość użytych składników do wina. To bardzo ważne informacje, ponieważ ilość dodanego cukru i długość procesów fermentacji są kluczowe.
  • Po 7 dniach wlej do mikstury ostudzony syrop cukrowy przygotowany z pozostałych 3 kg cukru i 3 l wody.
  • Po 30 dniach przefiltruj ciecz i przelej ją do balonu. Od tego czasu wino fermentuje bez owoców. Nadaje się do picia po kolejnych 30 dniach.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje