Kuchnia węgierska: tradycyjny langosz

Langosz ze śmietaną, serem, szynką i rukolą na obrusie w kratę
Fot. ©diamant24/Fotolia

Langosz (węg. lángos) dawniej przygotowywany był z ciasta chlebowego. Pieczono go nad żywym ogniem i podawano wyłącznie na śniadanie. Obecnie tworzony jest na bazie drożdży, mąki, ziemniaków i mleka. Może być podawany zarówno na słodko, jak i słono.

 

Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech ale również w Czechach, w Serbii, na Słowacji i w Chorwacji. Sprzedaje się je na ulicach i w barach szybkiej obsługi. Ceny langoszy wahają się między 200 a 500 forintów (od 3 do 7 złotych).

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Węgierski langosz

Tradycyjnie langosz podaje się wysmarowany śmietaną ze startym, żółtym serem. Wyśmienicie smakuje zarówno z okrasą czosnkową, ze śmietaną i czerwoną cebulą, z leczo, jak i gulaszem. W wersji na słodko można go jeść z konfiturami, owocami, cynamonem lub miodem.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch misek,
  • ręcznika papierowego,
  • głębokiej patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ziemniaków mącznych,
  • łyżeczka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 400 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 10 g soli,
  • olej do głębokiego smażenia (tak, aby zalać do 5 cm wysokości patelni),
  • 10 g śmietany 18%,
  • 20 g tartego, żółtego sera.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź je, ostudź i obierz.
  • Rozgnieć je na puree.
  • Wsyp mąkę do miski.
  • W misce wymieszaj 100 ml ciepłego mleka z cukrem i drożdżami.
  • Odstaw na 10 minut całość w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski wsyp 500 g mąki i wymieszaj z solą, ziemniakami, olejem, zaczynem drożdżowym.
  • Lekko wymieszaj.
  • Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dolewaj mleka.
  • Na koniec posyp mąką i owiń w ściereczkę.
  • Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotuj głęboką patelnię i wlej olej do smażenia na głębokość ok 5 cm.
  • Z wyrośniętego ciasta powycinaj małe kawałki.
  • Uformuj je w cienkie placki.
  • Smaż je po obu stronach na patelni, aż zrobią się złociste.
  • Na ręczniku papierowym odsącz je z tłuszczu.
  • Podawaj je posmarowane po wierzchu śmietaną i posypane tartym, żółtym serem. Gotowe.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady