Kuchnia węgierska: tradycyjny langosz

Langosz ze śmietaną, serem, szynką i rukolą na obrusie w kratę
Fot. ©diamant24/Fotolia

Langosz (węg. lángos) dawniej przygotowywany był z ciasta chlebowego. Pieczono go nad żywym ogniem i podawano wyłącznie na śniadanie. Obecnie tworzony jest na bazie drożdży, mąki, ziemniaków i mleka. Może być podawany zarówno na słodko, jak i słono.

 

Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech ale również w Czechach, w Serbii, na Słowacji i w Chorwacji. Sprzedaje się je na ulicach i w barach szybkiej obsługi. Ceny langoszy wahają się między 200 a 500 forintów (od 3 do 7 złotych).

Węgierski langosz

Tradycyjnie langosz podaje się wysmarowany śmietaną ze startym, żółtym serem. Wyśmienicie smakuje zarówno z okrasą czosnkową, ze śmietaną i czerwoną cebulą, z leczo, jak i gulaszem. W wersji na słodko można go jeść z konfiturami, owocami, cynamonem lub miodem.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch misek,
  • ręcznika papierowego,
  • głębokiej patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ziemniaków mącznych,
  • łyżeczka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 400 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju,
  • 10 g soli,
  • olej do głębokiego smażenia (tak, aby zalać do 5 cm wysokości patelni),
  • 10 g śmietany 18%,
  • 20 g tartego, żółtego sera.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź je, ostudź i obierz.
  • Rozgnieć je na puree.
  • Wsyp mąkę do miski.
  • W misce wymieszaj 100 ml ciepłego mleka z cukrem i drożdżami.
  • Odstaw na 10 minut całość w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski wsyp 500 g mąki i wymieszaj z solą, ziemniakami, olejem, zaczynem drożdżowym.
  • Lekko wymieszaj.
  • Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dolewaj mleka.
  • Na koniec posyp mąką i owiń w ściereczkę.
  • Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
  • Przygotuj głęboką patelnię i wlej olej do smażenia na głębokość ok 5 cm.
  • Z wyrośniętego ciasta powycinaj małe kawałki.
  • Uformuj je w cienkie placki.
  • Smaż je po obu stronach na patelni, aż zrobią się złociste.
  • Na ręczniku papierowym odsącz je z tłuszczu.
  • Podawaj je posmarowane po wierzchu śmietaną i posypane tartym, żółtym serem. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje