Kuchnia węgierska: bogracz – mięsna zupa z papryką i pomidorami

Gliniana miska z porcją bograczu i drewnianą łyżką
Fot. ©FomaA/Fotolia

Bogracz (węg. bogrács) to danie, które można przygotować zarówno nad ogniskiem, jak i w zwykłym garnku. Do jego zrobienia potrzeba m.in. mięsa gulaszowego (np. wołowiny lub jagnięciny), papryki, pomidorów, ziemniaków i cebuli.

 

Bogracz w języku węgierskim oznacza kociołek. Przy jego pomocy przyrządza się potrawy nad ogniskiem. Mianem bogracza na Węgrzech określa się również zupę gulaszową.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety z bobu

Węgierski bogracz

Bogracz to bardzo gęsta zupa z kawałkami mięsa gulaszowego, często mylona z gulaszem węgierskim. Tradycyjnie przygotowuje się ją w żeliwnym kociołku. Smakuje pysznie podana z białym pieczywem.

 

Potrzebujesz dużego garnka lub kociołka.

 

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa gulaszowego,
  • 100 g boczku,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 papryki,
  • 4 pomidory,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oliwy,
  • 4 łyżeczki mielonej papryki (ostrej lub słodkiej w zależności od upodobania),
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szklanka bulionu lub gorącej wody.

 

Czas przygotowania: 140 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso gulaszowe pokrój w kostkę, a boczek w paseczki.
  • Cebulę umyj i posiekaj.
  • Czosnek przetrzyj przez praskę.
  • Paprykę i pomidory umyj, usuń z nich szypułki, gniazda nasienne oraz pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą.
  • Do garnka włóż boczek i obsmaż go, aż wytopi się z niego tłuszcz.
  • Dodaj masło i oliwę.
  • Gdy masło się rozpuści, dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmaż całość do zarumienienia.
  • Do garnka włóż mięso i obsmaż je z obu stron (najlepiej robić to partiami).
  • Wsyp mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  • Po kilku minutach dodaj szklankę gorącej wody lub bulionu doprawionego solą i pieprzem.
  • Gdy gulasz zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj przez około dwie godziny.
  • Jeśli płynów w zupie będzie ubywało, dodawaj stopniowo wody lub bulionu.
  • Następnie włóż ziemniaki i delikatnie wymieszaj. Gotuj, aż będą jędrne w środku.
  • Na koniec wrzuć paprykę z pomidorami. Trzymaj gulasz na ogniu jeszcze przez 5 minut. Gotowe.

 

Smacznego!


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje