Wegański tort kokosowy – przepis na tort kokosowy z wegańskim biszkoptem i wegańskim puszystym kremem

Kawałek puszystego tortu wegańskiego podany na deserowym talerzyku.
Fot. ©anna_shepulova/stock.adobe.com

Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego.


Wegański tort to znakomity pomysł na spróbowanie słodyczy w wersji całkowicie roślinnej. Ważne jest, aby przestrzegać proporcji poszczególnych składników.

 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki

Przepis na wegański tort kokosowy


Składniki na wegański krem kokosowy:

  • 2 puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleka kokosowego,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego.


Składniki na wegański biszkopt:

  • 1¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru np. trzcinowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka kokosowego w kartonie lub sojowego, np. waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego.


Dodatki do dekoracji:

  • pół szklanki wiórków kokosowych uprażonych na złoto na suchej patelni,
  • szklanka płatków migdałowych.


Czas przygotowania: około 90 minut
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm, jeżeli nie masz dwóch, konieczne będzie pieczenie na dwie tury. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj biszkopt: do dużej miski wlej mleko, ocet i olej – wymieszaj i odstaw na 5 minut.  W drugiej misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Połącz suche składniki z mokrymi. Przelej ciasto do tortownic. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut – po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło – patyczek po włożeniu w środek biszkoptu powinien być suchy. Wyjmij upieczone biszkopty z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem kokosowy: wiórki kokosowe podpraż na złoto na suchej patelni, przełóż na talerz aby wystygły. Gęstą część mleka kokosowego połącz z sokiem z cytryny, syropem z agawy i ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym, wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj całość.
  • Przygotowanie dekoracji: podpraż płatki migdałowe na złoto na suchej patelni. Na wystudzony biszkoptowy blat wyłóż 1/3 kremu i dokładnie go rozprowadź. Przykryj drugim blatem i bardzo delikatnie dociśnij. Posmaruj resztą kremu wierzch tortu i boki.
  • Wierzch tortu posyp wiórkami kokosowymi, natomiast boki udekoruj płatkami migdałowymi. Przed podaniem włóż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.


Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje