Kawałek puszystego tortu wegańskiego podany na deserowym talerzyku.
©anna_shepulova/stock.adobe.com

Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego.


Wegański tort to znakomity pomysł na spróbowanie słodyczy w wersji całkowicie roślinnej. Ważne jest, aby przestrzegać proporcji poszczególnych składników.

 

Przepis na wegański tort kokosowy


Składniki na wegański krem kokosowy:

  • 2 puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleka kokosowego,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego.


Składniki na wegański biszkopt:

  • 1¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru np. trzcinowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka kokosowego w kartonie lub sojowego, np. waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego.


Dodatki do dekoracji:

  • pół szklanki wiórków kokosowych uprażonych na złoto na suchej patelni,
  • szklanka płatków migdałowych.


Czas przygotowania: około 90 minut
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm, jeżeli nie masz dwóch, konieczne będzie pieczenie na dwie tury. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj biszkopt: do dużej miski wlej mleko, ocet i olej – wymieszaj i odstaw na 5 minut.  W drugiej misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Połącz suche składniki z mokrymi. Przelej ciasto do tortownic. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut – po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło – patyczek po włożeniu w środek biszkoptu powinien być suchy. Wyjmij upieczone biszkopty z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem kokosowy: wiórki kokosowe podpraż na złoto na suchej patelni, przełóż na talerz aby wystygły. Gęstą część mleka kokosowego połącz z sokiem z cytryny, syropem z agawy i ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym, wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj całość.
  • Przygotowanie dekoracji: podpraż płatki migdałowe na złoto na suchej patelni. Na wystudzony biszkoptowy blat wyłóż 1/3 kremu i dokładnie go rozprowadź. Przykryj drugim blatem i bardzo delikatnie dociśnij. Posmaruj resztą kremu wierzch tortu i boki.
  • Wierzch tortu posyp wiórkami kokosowymi, natomiast boki udekoruj płatkami migdałowymi. Przed podaniem włóż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.


Smacznego!