Wątróbka drobiowa z jabłkiem, duszoną cebulą i majerankiem – przepis

wątróbka z jabłkami i warzywami
Fot. ©timolina/Fotolia.com

Wątróbka z jabłkiem i cebulą to pomysł na smaczny obiad dla każdego miłośnika zwierzęcych podrobów. Mięso kroi się na mniejsze kawałki i smaży z dodatkiem zeszklonej cebuli i posiekanych w plastry jabłek. Danie doskonale smakuje z opiekanymi ziemniakami i świeżym majerankiem.

 

Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, które jest niezbędne w procesie tworzenia się krwinek czerwonych oraz detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. 100-gramowa porcja mięsa pokrywa 30% zapotrzebowania dorosłego człowieka na cynk, który zapewnia np. prawidłową pracę układu odpornościowego.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami

Przepis na wątróbkę z jabłkiem, krok po kroku

Smażona wątróbka z jabłkiem i cebulą wyśmienicie smakuje podana z opiekanymi ziemniakami lub chrupiącą kromką chleba. Dla lepszego smaku i wyglądu dania można je posypać aromatycznym świeżym majerankiem.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 kwaśne jabłka np. antonówki lub szare renety,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż piórka cebuli, aż się zeszklą.
  • Przykryj patelnię pokrywą i zdejmij z palnika.
  • Jabłka umyj, obierz ze skóry i wydrąż z gniazd nasiennych.
  • Owoce pokrój w cienkie łódki.
  • Na czystą patelnię dodaj łyżkę oliwy i smaż jabłka przez około 2 minuty, aż się lekko zarumienią.
  • Wątróbkę drobiową dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mięso oprósz mąką, solą oraz pieprzem.
  • Rozgrzej patelnię z łyżką oleju i smaż na niej wątróbkę, aż się zarumieni (około 5-6 minut).
  • Dodaj smażone wcześniej jabłka i zeszkloną cebulę.
  • Całość duś pod przykryciem 3 minuty.
  • Danie posyp świeżym majerankiem.

 

Smacznego!

Wskazówka: Podroby dość szybko się psują. Kupując wątróbkę, warto więc zwrócić uwagę na jej świeżość. Dobre mięso powinno mieć jednolitą barwę, bez jaśniejszych czy ciemniejszych przebarwień. Powierzchnia świeżej wątróbki jest śliska. Powodem do niepokoju powinny być jej lepkość oraz octowy zapach.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje