Domowa tortilla z łososiem, ananasem, kapustą pekińską i cebulą w aromatycznym jogurtowo-ziołowym sosie – przepis

Tortilla podana z łososiem i warzywami.
Fot. ©zia_shusha/Fotolia.com

Tortilla domowa to pomysł na lekki obiad. Nadzienie przygotowuje się łososia, świeżych warzyw i soczystego ananasa. Po usmażeniu, rybę kroi się na małe kawałki. Posiekane warzywa, owoce i łososia rozkłada się na podsmażonych i chrupiących plackach, a całość zalewa jogurtowo-ziołową marynatą.

 

Tortilla z łososiem to pełnowartościowy posiłek, który można zjeść po treningu. Ryba jest bogata w białko, mączne placki to źródło węglowodanów, a warzywa zawierają cenne witaminy, np.: B, C i E. Ananas wspomaga trawienie i procesy usuwania toksyn z organizmu oraz działa przeciwzapalnie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Tikka masala

 

Przepis na tortille z łososiem – krok po kroku

 

Domową tortillę można przygotować samodzielnie z mąki, wody, soli i oleju. Gotowe pszenne placki są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Łososia można zamienić na filet z pstrąga.

 

Potrzebujesz:

  • 2 misek,
  • patelni grillowej,
  • ręcznika papierowego.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 cienkie placki tortilli,
  • 500 gramów filetu z łososia,
  • 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej,
  • 1/2 puszki ananasa,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 limonka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 gramów),
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • szczypta kminu,
  • sól do smaku.
  •  

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wlej jogurt naturalny i dodaj do niego ostrą paprykę, 1 łyżkę kolendry i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  • Wymieszaj dokładnie składniki i dopraw solą do smaku.
  • Zdejmij skórę z łososia.
  • Rybę opłucz i wysusz ręcznikiem papierowym.
  • Z jogurtowej marynaty odłóż 2 łyżki i natrzyj nią rybę.
  • Dostaw filet na 20-30 minut do lodówki.
  • Wyciśnij sok z limonki.
  • Kapustę pekińską i cebulę poszatkuj w cienkie piórka.
  • Paprykę pokrój w cienkie paski, a ananasa w drobną kostkę.
  • Rozdrobnione warzywa i owoce przełóż do czystej miski.
  • Dodaj sok z limonki, 1 łyżkę kolendry, oregano, kmin oraz sól (wedle uznania).
  • Wyjmij rybę z lodówki i smaż na 1 łyżce oliwy, po 4 minuty na każdą ze stron.
  • Zdejmij łososia z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
  • Rybę pokrój w cienkie paski lub kostkę.
  • Umyj patelnię grillową i podgrzej na niej placki pszenne.
  • Na każdej tortilli rozłóż po równo wszystkie posiekane wcześniej składniki i zalej jogurtową marynatą.
  • Zwiń placki w rulony.

 

Smacznego!

 

Domowa tortilla dobrze smakuje też z sosem czosnkowym. Można go przygotować w dietetycznej wersji.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje