Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.

Reklama

Zimowe oczekiwanie na świeże owoce sprawia, że pierwsze truskawki pochłaniamy już w drodze ze straganu do domu. Warto wykorzystać je do upieczenia pysznego, pachnącego deseru dla całej rodziny.

Przepis na tartę z truskawkami i serkiem

Jeżeli przed pieczeniem truskawkowej tarty okaże się, że nie mamy w lodówce serka mascarpone, śmiało użyjmy kremowego, delikatnego, homogenizowanego serka waniliowego. Jego słodycz sprawi, że nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości cukru.

Zobacz także

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki krupczatki,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • sól.

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • do ozdoby: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.

Czas wykonania: 40 minut (bez czasu pieczenia i chłodzenia ciasta)

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi okrągła blaszka na tartę (23 cm)

Sposób przygotowania:

1. Wsypujemy do dużej miski suche składniki ciasta oraz żółtko.

2. Masło siekamy ostrym nożem i jednocześnie mieszamy je z mąką.

3. Wyrabiamy rękami gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i natłuszczamy dokładnie blaszkę do tarty kawałkiem masła.

5. Schłodzone ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wykładamy nim formę do tarty i nie przejmujemy się tym, że się rwie.

6. Nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na wierzchu kawałek papieru do pieczenia, dociążamy fasolą lub grochem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

7. Usuwamy z tarty obciążenie i papier i pieczemy kolejne 15 do 20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru, a następnie studzimy je.

8. Wyjętą z lodówki śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy na sztywno.

9. Powstałą masę mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone lub waniliowym i wykładamy na ciasto.

10. Na wierzchu układamy połówki truskawek i posypujemy tartę płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

* Jeśli chcemy dodatkowo utwardzić ciasto, użyjmy do niego nie tylko żółtka, ale i całego jajka. To białko jaja odpowiada za twardość spodu tarty.

* Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić użytą w przepisie mąkę 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki ryżowej.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama