Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Reklama

Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Czas przygotowania: 60 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Składniki na tartę cytrynową

Składniki na spód tarty:

  • 75 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • jedno żółtko,
  • łyżka śmietany 18%.

Składniki na krem cytrynowy:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • łyżka skórki startej z cytryny,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania tarty cytrynowej

  • Przesiej przez sito mąkę i cukier puder.
  • Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany.
  • Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość.
  • Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
  • Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź.
  • Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę.
  • Do masy dodaj startą skórkę cytrynową.
  • Wlej masę do spodu.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.

Ciasto podawaj po przestudzeniu.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama