Makaron z sosem grzybowym i szynką parmeńską na bazie białego wytrawnego wina

Przepis na tagliatelle z aromatycznym sosem grzybowym
Fot. © nesavinov/Adobe Stock

Sos grzybowy podany z tagliatelle to pomysł na obiad lub kolację dla każdego miłośnika leśnych grzybów i makaronu. Aby zapewnić mu wyjątkowy i wyrazisty smak grzyby podlewa się białym wytrawnym winem, a kiedy płyn wyparuje całość zalewa się gęstą, kremową śmietaną.

 

Tagliatelle to rodzaj makaronu, który największą popularnością cieszy się w północnych Włoszech, a dokładniej w regionie Emilia-Romania. Makaron ma postać długich, płaskich i dość szerokich wstążek. Jest idealnym dodatkiem do aromatycznych sosów, nie tylko grzybowych, ale i bolognese , carbonara , puttanesca.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka ziemniaczana

Tagliatelle i sos grzybowy, krok po kroku

Na ok. godzinę przed przyrządzeniem dania namocz suszone borowiki w ciepłej wodzie. Dzięki temu staną się miękkie i doskonale pogłębią smak sosu. Do przepisu możesz również dodać klasyczne pomidory lub pomidorki koktajlowe.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • garnka,
  • sita,
  • praski do czosnku.

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g makaronu tagliatelle,
  • 15 g borowików, najlepiej suszonych,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej,
  • 1 cebula,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 100 ml gęstej śmietany, np. 30%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smaż na niej szynkę parmeńską, do momentu, aż zarumieni się i stanie się chrupka.
  • Odłóż szynkę, dodaj na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę oraz borowiki i pieczarki pokrojone w ćwiartki i smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając składniki.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do grzybów.
  • Zalej całość winem, a gdy połowa płynu odparuje dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Makaron tagliatelle ugotuj al dente w osolonej wodzie (aby nitki makaronu nie sklejały się podczas gotowania, do wody dodaj kilka kropel oliwy z oliwek) i wymieszaj dokładnie z sosem grzybowym.
  • Potrawę podawaj w głębszych talerzach.
  • Makaron oprósz posiekaną natką pietruszki oraz pokruszoną szynką parmeńską.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady