Szynka pieczona w całości najlepiej komponuje się z nutą ziół, czosnkiem i miodem. Upieczona w towarzystwie warzyw i jabłek uzyska niezwykły smak i aromat. Dzięki wcześniejszej marynacie mięso będzie soczyste nie tylko na zewnątrz, ale i w środku.

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: Średni

Potrzebujesz:

  • praski do czosnku,
  • moździerza,
  • papierowego ręcznika,
  • obieraczki do warzyw,
  • noża,
  • dwóch dużych misek,
  • jednej małej miseczki,
  • blachy do pieczenia,
  • pergaminu.

Składniki:

Zobacz także
  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego,
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca,
  • 5 jabłek,
  • 3 cebule,
  • 3-4 liście laurowe,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • mała główka białej kapusty,
  • sól.

Sos do pieczenia:

  • 250 ml białego wina wytrawnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki stołowe miodu.

Sposób przygotowania:

1. Szynkę umyj, oczyść z włókien i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Ziarna jałowca i ziarna kminu rzymskiego wsyp do moździerza i rozetrzyj na drobno.

3. Ziarna przełóż do miski. Dodaj 3 łyżki oliwy, miód i pół łyżeczki soli.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.

5. Szynkę natrzyj marynatą z każdej strony, przełóż do dużej miski i wstaw do lodówki na 3 godziny.

6. Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przełóż do miski.

7. Obierz cebulę, pokrój ją w plastry i dodaj do jabłek.

8. Jabłka i cebulę posyp szczyptą pieprzu, soli i polej dwiema łyżkami oliwy.

9. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej 3 liście kapusty, cebulę z jabłkami, zamarynowaną szynkę wieprzową i liście laurowe. Całość przykryj 2-3 liśćmi kapusty.

10. Szynkę włóż do piekarnika na 2,5-3 godziny w temperaturze 160°.

11. W małej misce wymieszaj składniki sosu do pieczenia: wino, miód i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Tak przygotowanym sosem polewaj szynkę stopniowo co 20-30 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama