Sznycel wiedeński – przepis na kotlety cielęce po austriacku z sałatką ziemniaczaną

Sznycel z dodatkami.
Fot. ©defpics/Fotolia.com

Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel, to austriacka potrawa narodowa. Tradycyjnym dodatkiem do niej jest sałatka ziemniaczana. Sznycel, czyli kawałek cielęciny, panieruje się w bułce tartej, mące oraz jajku. Kotlet smażony jest na maśle i polewany sokiem z cytryny.

 

Oryginalny sznycel wiedeński przygotowuje się z młodej cielęciny. Podrabiany, ze względu na cenę samego mięsa, można przygotować z wieprzowiny. Kotlet schabowy w Austrii nosi nazwę Schnitzel Wiener Art. W Polsce można podawać go z sadzonym jajkiem. W Argentynie, do której po II Wojnie Światowej wyemigrowało dużo Austriaków i Niemców, serwowana jest podobna potrawa do sznycli o nazwie - Milanesa. Zjada się ją z frytkami lub ubitymi ziemniakami.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Sznycel wiedeński – pomysł na klasyczny, austriacki obiad

Sznycel wiedeński tradycyjnie można serwować zarówno z pieczonymi ziemniakami, sałatką ziemniaczaną z pietruszką, jak i zieloną sałatą. Usmażone kotlety polewa się po wierzchu odrobiną soku z cytryny.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • trzech małych misek,
  • ręcznika papierowego.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 łyżki mąki,
  • 4 kotlety cielęce (ok. 150-170 g każdy),
  • 2 jajka,
  • 120 g bułki tartej,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • olej lub klarowane masło (do smażenia)

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kawałki kotletów cielęcych dobrze wytłucz (na ok. 4 mm) i z obu stron lekko posól i dopraw pieprzem.
  • Przygotuj trzy miski.
  • Do pierwszej dodaj mąki, do drugiej bułki tartej, a do trzeciej jajek.
  • Jajka rozbij i ubij.
  • Kotlety mocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  • Smaż kotlety przez ok. 5 minut z każdej stron.
  • Sznycle odsącz na papierowych ręcznikach. Gotowe.

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną do sznycli wiedeńskich?

Przygotowując sałatkę do sznycli wiedeńskich, warto pamiętać o tym, żeby ziemniaki gotować w całości, w skórkach i kroić je póki są gorące.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • bulion mięsny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • pietruszka (do posypania).

 

Czas przygotowania: 35 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie umyj.
  • Gotuj je w mundurkach przez ok. 20 minut.
  • Następnie pozostaw ziemniaki w wodzie na kwadrans.
  • Przygotuj marynatę z bulionu, drobno posiekanej cebuli, octu, oliwy, soli pieprzu i pietruszki.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w krążki.
  • Dodaj je do marynaty i lekko wymieszaj. Gotowe.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady