Przepis na pyszny strogonow z kurczaka z dodatkiem pieczarek

Strogonow z kurczaka
Fot. ©fanfo/Fotolia

Strogonow z kurczaka jest łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Delikatne drobiowe mięso podkreśla smak warzyw i pieczarek w pomidorowym sosie.

 

Strogonow to danie klasycznie przygotowywane z mięsa wołowego, będące kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej. Jego nazwa pochodzi od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stoganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora, który uczestniczył w wojnach napoleońskich. W niektórych przepisach, prócz smażonej cebuli, pieczarek i kiszonych ogórków dodawana jest mąka, przecier pomidorowy, pieprz i sól.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z serem feta

Strogonow z kurczaka i pieczarek

Strogonow przyrządzony z kurczaka z dodatkiem pieczarek, cebuli, papryki i ogórków to idealna propozycja na pożywny obiad dla czterech osób.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch rondelków.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 słoik przecieru z pomidorów,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 500 ml wody.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Strogonow można podawać ze świeżym chlebem.

 

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść łyżkę masła.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Smaż ją w rondelku, aż się zarumieni.
  • Piersi z kurczaka pokrój w paski.
  • Dodaj do cebuli.
  • Gdy kurczak się obsmaży, dodaj sól, pieprz, bazylię i paprykę w proszku.
  • W drugim rondelku również rozpuść łyżkę masła.
  • Obierz i pokrój w kostkę drugą cebulę.
  • Wrzuć ją do rondelka.
  • Obierz pieczarki i pokrój w plasterki.
  • Dodaj do smażącej się cebuli.
  • Duś do czasu, gdy odparuje z nich woda.
  • Gdy kurczak będzie miękki, dodaj przecier z pomidorów.
  • Duś przez chwilę.
  • Wlej pół litra wody.
  • Dodaj obraną i pokrojoną w paski paprykę.
  • Ogórki posiekaj w kosteczkę.
  • Dodaj je do reszty.
  • Gotowe pieczarki z cebulą wrzuć do kurczaka.
  • Dodaj śmietanę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady