Przepis na pyszny strogonow z kurczaka z dodatkiem pieczarek

Strogonow z kurczaka
Fot. ©fanfo/Fotolia

Strogonow z kurczaka jest łatwy w przygotowaniu i niesamowicie smaczny. Delikatne drobiowe mięso podkreśla smak warzyw i pieczarek w pomidorowym sosie.

 

Strogonow to danie klasycznie przygotowywane z mięsa wołowego, będące kombinacją kuchni francuskiej i rosyjskiej. Jego nazwa pochodzi od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stoganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora, który uczestniczył w wojnach napoleońskich. W niektórych przepisach, prócz smażonej cebuli, pieczarek i kiszonych ogórków dodawana jest mąka, przecier pomidorowy, pieprz i sól.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Strogonow z kurczaka i pieczarek

Strogonow przyrządzony z kurczaka z dodatkiem pieczarek, cebuli, papryki i ogórków to idealna propozycja na pożywny obiad dla czterech osób.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch rondelków.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 słoik przecieru z pomidorów,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 500 ml wody.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Strogonow można podawać ze świeżym chlebem.

 

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść łyżkę masła.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Smaż ją w rondelku, aż się zarumieni.
  • Piersi z kurczaka pokrój w paski.
  • Dodaj do cebuli.
  • Gdy kurczak się obsmaży, dodaj sól, pieprz, bazylię i paprykę w proszku.
  • W drugim rondelku również rozpuść łyżkę masła.
  • Obierz i pokrój w kostkę drugą cebulę.
  • Wrzuć ją do rondelka.
  • Obierz pieczarki i pokrój w plasterki.
  • Dodaj do smażącej się cebuli.
  • Duś do czasu, gdy odparuje z nich woda.
  • Gdy kurczak będzie miękki, dodaj przecier z pomidorów.
  • Duś przez chwilę.
  • Wlej pół litra wody.
  • Dodaj obraną i pokrojoną w paski paprykę.
  • Ogórki posiekaj w kosteczkę.
  • Dodaj je do reszty.
  • Gotowe pieczarki z cebulą wrzuć do kurczaka.
  • Dodaj śmietanę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady