Sałatka z ziemniakami i wędzoną makrelą to pożywna przekąska dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy zajmuje ok. 20 minut. Wyjątkowy i lekko ostry smak sałatka zawdzięcza takim dodatkom, jak: chrzan, cebula i szczypiorek. Kulinarną kompozycję dopełnia smak kiszonego ogórka, jabłka oraz soku z cytryny.

Reklama

Wędzona ryba to dodatek, z którego można tworzyć różnego rodzaju smaczne dania i przekąski. Pasta z wędzonej makreli to pomysł na oryginalną przystawkę na przyjęcie. Makaron rybny, np. z dodatkiem suszonych pomidorów i pietruszki, doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny bądź kolacja.

Przepis na sałatkę rybną z gotowanymi ziemniakami

Zobacz także

Przed przygotowaniem sałatki warto wcześniej ugotować ziemniaki oraz jajka, a następnie je ostudzić. Składniki będą smakowały lepiej, gdy do gotującej się wody doda się odrobinę soli.

Potrzebujesz:

  • tarki o dużych oczkach,
  • ręcznego wyciskacza do cytryn,
  • miski.

Składniki:

  • 250 gramów wędzonej makreli (można zastąpić inną wędzoną rybą, np. dorszem lub halibutem),
  • 4 ugotowane ziemniaki bez skórki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 kiszone ogórki (mogą być również małosolne),
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jabłko,
  • garść świeżego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka sok z cytryny,
  • szczypta pieprzu do smaku.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Usuń z ryby ości (zrób to bardzo dokładnie), a mięso poszarp delikatnie widelcem lub palcami.
  • Ziemniaki, jajka, cebulę oraz kiszone ogórki pokrój w niewielką kostkę.
  • Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o dużych oczkach (aby nie ściemniało skrop je odrobiną soku z cytryny).
  • Wszystkie składniki dodaj do miski.
  • W oddzielnym małym naczyniu wymieszaj ze sobą majonez, chrzan, pieprz oraz sok z cytryny i połącz gotowy sos z pozostałymi składników.
  • Posiekaj szczypior i oprósz nim sałatkę.

Smacznego!

Reklama

Sałatka z wędzoną rybą to smaczna przekąska, którą można dowolnie modyfikować, dodając różne składniki. Z makrelą doskonale komponuje się makaron, ryż, awokado oraz natka pietruszki. Potrawę można podawać z grzankami z masełkiem ziołowo-czosnkowym.

Reklama
Reklama
Reklama