Bun Bo Nam Bo to orientalna sałatka, którą przygotowuje się na bazie makaronu ryżowego, smażonej wołowiny, orzeszków ziemnych, sałaty masłowej oraz ziół. Niezbędnym elementem potrawy, który zapewnia jej wyjątkową głębie smaku jest pikantny sos, jaki powstaje z sosu sojowego i rybnego, octu, chili oraz cukru.

Reklama

Sałatkę Bun Bo Nam Bo układa się warstwami w misce, a miesza dopiero tuż przed podaniem. Danie, które jest swoistą kwintesencją orientalnego smaku, można serwować samodzielnie, np. na kolację bądź jako dodatek do obiadu. Sałatka przez dodatek chili i octu ryżowego jest dość pikantna, dlatego przed jedzeniem, warto przygotować sobie szklankę jogurtu naturalnego bądź kefiru, który nieco złagodzi jej ostry smak u osób o bardziej wrażliwych kubkach smakowych.

Przepis na sałatkę Bun Bo Nam Bo, krok po kroku

Gotowy sos rybny dostępny jest, w szklanej butelce, w asortymencie większości sklepów spożywczych. W krajach Azji Południowo-Wschodniej jest on najbardziej popularną przyprawą, zaraz obok sosu sojowego. Wykonuje się go ze sfermentowanych ryb, wody oraz soli.

Zobacz także

Składniki:

  • 100 g świeżej wołowiny (np. antrykot, rostbef),
  • 200 g ryżowego makaronu,
  • garść pokruszonych orzeszków ziemnych,
  • 10 listków sałaty masłowej,
  • garść kiełków fasoli mung,
  • kilka listków świeżej mięty oraz bazylii,
  • papryczka chili,
  • sos rybny,
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • cukier,
  • sok wyciśnięty z cytryny.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W garnku połącz wodę i ocet w proporcji 3:1.
  • Dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę białego cukru i soku z cytryny oraz posiekane chili.
  • Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie rozpuści się.
  • Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie przepłucz zimną wodą i powtórz czynność.
  • Mięso pokrój w cienkie plastry i podsmaż z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni.
  • Wołowinę zdejmij z patelni i wlej w nią przygotowany wcześniej sos.
  • Sos rybny doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Do misek przełóż makaron ryżowy i wołowinę.
  • Wołowinę przykryj porwaną sałatą masłową i posiekanymi ziołami.
  • Całość polej ciepłym sosem.
  • Wierzch sałatki udekoruj kiełkami fasoli mung i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama