Rosół z ryby – różne odmiany zupy znanej na całym świecie

Zupa rybna
Fot. © denira/Fotolia.com

Rosół rybny to zupa przygotowywana na bazie mięsa i ości ryb, a czasami także owoców morza. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki morskich i śródlądowych ryb. Zupę rybną gotuje się krócej w porównaniu z innymi zupami, ponieważ mięso rozgotowuje się o wiele szybciej.

 

Przed gotowaniem rosołu rybnego należy odpowiednio przygotować rybę, czyli ją umyć, pozbawić skrzeli i odfiletować. Do zupy dodaje się także głowę ryby, ale wcześniej należy z niej usunąć oczy.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne ze szpinakiem

Przepis na rosół rybny

Składniki:

  • 1 kg ryby lub jej resztek (głowa, skóra, okrawki mięsa, kręgosłup),
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • pół selera naciowego,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz czarny.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Jarzyny pokrój na mniejsze kawałki.
  • Rybę i warzywa włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
  • Całość gotuj na dużym ogniu, zbierając co jakiś czas ciemną pianę (tzw. szumy lub szumowinę).
  • Gdy szumowina przestanie się pojawiać, zmniejsz ogień, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 20 minut.
  • Dopraw przyprawami.
  • Po przestudzeniu zupy, przecedź ją i podawaj.

 

Smacznego!

 

Rosół rybny z pulpetami i innymi dodatkami

Ponieważ sam rosół jest klarowną zupą, często serwuje się ją z różnymi dodatkami, np. makaronem, pulpetami lub przypieczonymi kromkami chleba. Rosół rybny z makaronem jest z pewnością bardziej sycący i szybciej zaspokoi głód niż sama zupa.

Jaką rybę wybrać do zupy rybnej?

Choć istnieje wiele przepisów na konkretne zupy, np. rosół z karpia lub rosół z łososia, to nie ma potrzeby przywiązywać się do jednej ryby. Rosół rybny może być przygotowywany z różnych gatunków ryb morskich i śródlądowych. Co więcej, można je ze sobą mieszać, co tylko wzbogaci aromat. Niektórzy praktykują także dodawanie owoców morza, np. krewetek. Istnieją pewne tradycyjne zupy, które wymagają określonego gatunku ryby, ponieważ jest to związane z naturalną dostępnością tego mięsa w danym regionie, np.:

  • Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna wykorzystuje przede wszystkim karpia,
  • Ucha – rybna zupa kuchni rosyjskiej miesza gatunki ryb słodkowodnych – jazgacza, płoci i okonia,
  • Bouillabaisse – śródziemnomorska zupa rybna wykorzystuje ryby morskie,
  • Lohikeitto – popularna fińska zupa przyrządzana jest na filetach z łososia,
  • Charczo – gruzińska zupa rybna przygotowywana jest z jesiotra.

 

Najważniejsze jest to, by ryba była świeża. Ponadto trzeba wcześniej usunąć z niej oczy oraz skrzela, które pozostawione w zupie nadadzą jej nieprzyjemny posmak goryczy. Znawcy uważają, że najsmaczniejsza jest zupa przygotowana nie z filetów, a z resztek, czyli płetw, kręgosłupów i głów.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady