Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

Reklama

Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę.

Pecan pie

Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • formy na tartę,
  • papieru do pieczenia,
  • ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia,
  • garnka,
  • miski.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • bułka tarta (do posypania formy),
  • 30 ml wody.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 130 g brązowego cukru,
  • 85 g syropu klonowego,
  • 85 g syropu złocistego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 300 g orzechów pekan.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
  • Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem.
  • Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka.
  • Żółtko wymieszaj z wodą.
  • Wlej je do mąki.
  • Wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów.
  • Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut.
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Dociśnij na załamaniach.
  • Nadmiar ciasta odetnij nożem.
  • Wstaw do lodówki na 5 minut.
  • Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą.
  • Piecz przez 15 minut.
  • Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i wyciągnij papier z kuleczkami.
  • Piecz kolejne 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Sposób przygotowania nadzienia:

  • Wybierz kilka orzechów do dekoracji tarty.
  • Resztę orzechów posiekaj.
  • Do garnka wrzuć masło, cukier, syrop klonowy i złocisty.
  • Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
  • Odstaw nadzienie by przestygło.
  • Jajka roztrzep z ekstraktem i wlej do masy.
  • Dodaj orzechy.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Nadzienie przelej do gotowego spodu.
  • Udekoruj na wierzchu orzechami.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny, aż nadzienie się zetnie. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama