Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.

Reklama

Nasionka z połówki granatu w zupełności wystarczą jako niezastąpiony dodatek do dwóch porcji pysznego deseru wyglądającego wykwintnie w szklanych pucharkach. Przygotujmy jeszcze kawałek ciasta, trochę jogurtu i bakalie i w kilka minut otrzymamy zwieńczenie rodzinnego obiadu.

Przepis na najprostszy deser z granatem

Składniki:

  • pół owocu granatu,
  • duży kawałek miękkiego ciasta lub kilka sztuk biszkoptów,
  • kubeczek jogurtu greckiego,
  • starta czekolada, garść drobno posiekanych orzechów, miód.

Zobacz także

Czas wykonania: kilka minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje

Sposób przygotowania:

Pucharki do lodów wykładamy rozdrobnionym ciastem bądź pokruszonymi biszkoptami, polewamy jogurtem greckim, posypujemy pestkami granatu, doprawiamy do smaku orzechami, miodem, czekoladą. Powtarzamy układanie drugiej warstwy ciasta, jogurtu i owoców, doprawiamy i schładzamy przed podaniem.

Przepis na efektowny i wykwintny deser z białą czekoladą i granatem

Składniki:

  • nieduży granat,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g 36% śmietany,
  • 50 g białej czekolady,
  • 1 łyżka likieru amaretto (bądź bezalkoholowego syropu),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów (najlepiej przygotować je wcześniej, żeby zdążyły przestygnąć).

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzą 2 duże porcje

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (najlepiej w garnuszku z pokrywką umieszczonym w większym garnku) mieszając i studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone, po chwili czekoladę i cukier. Amaretto należy wmieszać na najniższych obrotach już na samym końcu procesu miksowania. Na dnie pucharków umieszczamy połowę pestek granatu, przykrywamy je połową przygotowanego kremu i czynność tę powtarzamy. Uzyskane dwie warstwy deseru dekorujemy uprażonymi płatkami migdałów i od razu podajemy.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama