Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący.

Reklama

Mięso indyka jest niskokaloryczne, smaczne i niedrogie. Bogate w selen, cynk oraz witaminy B6 i B12, wspomaga odchudzanie i przyspiesza tempo przemiany materii. Dodatkowo indyk wpływa pozytywnie na jędrność skóry i kondycję włosów. Jest polecany nastolatkom cierpiącym na trądzik młodzieńczy, ponieważ zawarte w nim makroelementy skutecznie mogą zatrzymać jego rozwój.

Pieczony indyk z farszem warzywnym i pieprzem cayenne

Indyk pieczony w całości idealnie nada się na uroczysty obiad dla całej rodziny. Faszerowany warzywami i wysmarowany przyprawami jest aromatyczny i niesamowicie sycący.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • brytfanny,
  • pędzelka do smarowania.

Składniki:

  • indyk w całości,
  • 500 ml bulionu
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka.

Marynata:

  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • koperek (według uznania),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Farsz:

  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • koperek (według uznania),
  • tymianek (według uznania).

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Mięso indyka piecz w zależności od jego wagi. Na każdy kilogram potrzeba 40 minut pieczenia.

Sposób przygotowania:

  • Umyj i osusz indyka.
  • Marchew, cebulę, paprykę pokrój w paski.
  • Na dnie brytfanny ułóż równomiernie warzywa.
  • Na warzywa wyłóż indyka.
  • Umyj jabłko i wytnij gniazdo nasienne.
  • Pokrój je w paski.
  • Usuń z papryczki pestki i pokrój w drobne paski.
  • Posiekaj cebulę i czosnek.
  • Rozpuść na patelni 25 g masła i wrzuć wszystkie składniki farszu z przyprawami.
  • Smaż przez około 5 minut.
  • Indyka nadziej przygotowanym farszem.
  • Zwiąż nogi indyka, tak by farsz nie wypadł.
  • Wszystkie przyprawy przygotowane do marynaty wymieszaj.
  • Masło rozpuść na patelni i posmaruj nim indyka.
  • Wymieszane przyprawy wetrzyj w wysmarowanego indyka.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Po 30 minutach pieczenia, polej indyka bulionem.
  • Co 20 minut przewracaj indyka i polewaj go sosem z dna brytfanny.
  • Upieczonego indyka odstaw na 20 minut.
  • Pokrój i gotowe.

Smacznego!


Reklama
  • Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe wykwintne dania. Zobacz przepisy!
  • Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Sprawdź jak go ugotować!
  • Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Przepis znajdziesz tutaj!
Reklama
Reklama
Reklama