Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Reklama

Mięso mielone, wołowe należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Zawiera olbrzymie ilości białka i witamin grupy B, w tym witaminę B12 (nie występującą u roślin). Witamina ta podnosi odporność na stres, koi nerwy, zapobiega anemii oraz jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu krwionośnego i pokarmowego. Dodatkowo według najnowszych badań, może ona uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i chorobami psychicznymi.

Cannelloni faszerowane mięsem mielonym

Cannelloni to tradycyjne włoskie danie. Faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem sosów pomidorowego i beszamelowego smakuje przepysznie i sprawdza się przy każdej okazji.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • naczynia żaroodpornego,
  • miski,
  • dwa garnki.

Składniki:

  • 100 g sera grana padano,
  • około 20 rurek makaronu cannelloni.

Farsz:

  • 800 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula.

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwy,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • garść bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 800 g pomidorów,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Sos beszamelowy:

  • 70 g masła,
  • 1 l mleka
  • 70 g mąki
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • szczypta szafranu,
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku).

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Mięso włóż do miski, dodaj jedno jajko i dopraw solą i pieprzem.
  • Wymieszaj całość.
  • Rozgrzej na patelni masło i wrzuć na nią cebulę i czosnek.
  • Smaż, aż cebula się zeszkli.
  • Wrzuć mięso na patelnię i smaż około 5 minut.
  • Zdejmij patelnię z palnika.
  • Do garnka wlej dwie łyżki oliwy z oliwek.
  • Dodaj czosnek, cebulę i seler.
  • Smaż, aż wszystko się zeszkli.
  • Ugotuj oddzielnie pomidory bez skóry i dodaj je do garnka.
  • Wrzuć bazylię, sól, pieprz, szczyptę cukru.
  • Zblenduj wszystko.
  • Pół sosu dodaj do mięsa i wymieszaj.
  • W czystym garnku rozpuść masło.
  • Dodaj mąkę, podsmaż i wlej mleko dokładnie mieszając trzepaczką do jajek, by nie tworzyły się grudki.
  • Gotuj przez 5 minut.
  • Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, solą i szafranem i wymieszaj.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj nim dno pozostałym sosem pomidorowym.
  • Makaron faszeruj mięsem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Całość zalej sosem beszamelowym.
  • Na wierz zetrzyj ser grana padano.
  • Gotowe naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez około 35 minut. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama