Do czego użyć jadalnych kasztanów? Przepis na puree kasztanowe z sera mascarpone, wanilii, mleka i masła

Kasztany jadalne na stole.
Fot. ©JoannaTkaczuk/Fotolia.com

Puree kasztanowe to dobry dodatek do ciast, naleśników i słodkich placów. Potrawę używa się też do faszerowania indyka lub kurczaka. Jadalne kasztany po upieczeniu w piekarniku, obiera się ze skórek i gotuje w mleku. Do garnka dodaje się syrop z cukru i roztopione masło. Całość miksuje się na gładki krem.

 

Jadalne kasztany można kupić w sklepach spożywczych przez cały rok. Sprzedawane są w słoikach lub opakowaniach próżniowych. W sklepach można dostać najczęściej kasztany polskie, włoskie i chińskie.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa szczawiowa

Przepis na puree z kasztanów jadalnych

Potrzebujesz:

  • noża,
  • naczynia żaroodpornego,
  • dużego i małego garnka,
  • rondla,
  • blendera.

 

Składniki:

  • opakowanie nieobranych kasztanów jadalnych (400 gramów),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki sera mascarpone,
  • 1/4 kostki masła (około 60 gramów),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 70 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zrób nożem nacięcia na kasztanach w kształcie litery x.
  • Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej szklanką wody.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza, nie włączając termoobiegu.
  • Piecz kasztany 45 minut.
  • Odcedź wodę z naczynia żaroodpornego.
  • Jeszcze gorące kasztany obierz ze skórek i przełóż je do dużego garnka.
  • Dodaj szklankę wody, mleko i laskę wanilii.
  • Gotuj całość około 20 minut, aż kasztany zmiękną.
  • W małym garnku rozgrzej 0,5 szklanki wody, cukier i sól.
  • W rondlu rozpuść masło.
  • Do kasztanów dodaj syrop z cukru, masło i ser mascarpone.
  • Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.

 

Smacznego!

Puree z kasztanów – do czego używać i z czym jeść?

Puree z kasztanów przypomina smakiem migdały. Przyrządzane z wanilią i syropem cukrowym jest dobrym dodatkiem do ciast, naleśników, placków lub pampuchów, czyli parowańców. Zmiksowane kasztany w połączeniu z mlekiem kokosowym i czekoladą to pomysł na deser o konsystencji budyniu. Potrawą można także faszerować mięso, np. indyka. Puree kasztanowe podaje się też jako dodatek do pieczeni wołowej.

Gdzie kupić puree kasztanowe

Puree kasztanowe można kupić gotowe w sklepie spożywczym na stoiskach ze zdrową żywnością. Potrawa sprzedawana jest w puszkach w cenie od około 20 do 40 złotych. Gotowy produkt po wyjęciu z opakowania można doprawić mlekiem, wodą, śmietaną, bulionem, masłem oraz solą. Puree z kasztanów podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje