Do czego użyć jadalnych kasztanów? Przepis na puree kasztanowe z sera mascarpone, wanilii, mleka i masła

Kasztany jadalne na stole.
Fot. ©JoannaTkaczuk/Fotolia.com

Puree kasztanowe to dobry dodatek do ciast, naleśników i słodkich placów. Potrawę używa się też do faszerowania indyka lub kurczaka. Jadalne kasztany po upieczeniu w piekarniku, obiera się ze skórek i gotuje w mleku. Do garnka dodaje się syrop z cukru i roztopione masło. Całość miksuje się na gładki krem.

 

Jadalne kasztany można kupić w sklepach spożywczych przez cały rok. Sprzedawane są w słoikach lub opakowaniach próżniowych. W sklepach można dostać najczęściej kasztany polskie, włoskie i chińskie.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

Przepis na puree z kasztanów jadalnych

Potrzebujesz:

  • noża,
  • naczynia żaroodpornego,
  • dużego i małego garnka,
  • rondla,
  • blendera.

 

Składniki:

  • opakowanie nieobranych kasztanów jadalnych (400 gramów),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki sera mascarpone,
  • 1/4 kostki masła (około 60 gramów),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli.

 

Czas przygotowania: 70 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zrób nożem nacięcia na kasztanach w kształcie litery x.
  • Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej szklanką wody.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza, nie włączając termoobiegu.
  • Piecz kasztany 45 minut.
  • Odcedź wodę z naczynia żaroodpornego.
  • Jeszcze gorące kasztany obierz ze skórek i przełóż je do dużego garnka.
  • Dodaj szklankę wody, mleko i laskę wanilii.
  • Gotuj całość około 20 minut, aż kasztany zmiękną.
  • W małym garnku rozgrzej 0,5 szklanki wody, cukier i sól.
  • W rondlu rozpuść masło.
  • Do kasztanów dodaj syrop z cukru, masło i ser mascarpone.
  • Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.

 

Smacznego!

Puree z kasztanów – do czego używać i z czym jeść?

Puree z kasztanów przypomina smakiem migdały. Przyrządzane z wanilią i syropem cukrowym jest dobrym dodatkiem do ciast, naleśników, placków lub pampuchów, czyli parowańców. Zmiksowane kasztany w połączeniu z mlekiem kokosowym i czekoladą to pomysł na deser o konsystencji budyniu. Potrawą można także faszerować mięso, np. indyka. Puree kasztanowe podaje się też jako dodatek do pieczeni wołowej.

Gdzie kupić puree kasztanowe

Puree kasztanowe można kupić gotowe w sklepie spożywczym na stoiskach ze zdrową żywnością. Potrawa sprzedawana jest w puszkach w cenie od około 20 do 40 złotych. Gotowy produkt po wyjęciu z opakowania można doprawić mlekiem, wodą, śmietaną, bulionem, masłem oraz solą. Puree z kasztanów podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady