Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Reklama

Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty. Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy, ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku.

Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku

Przygotuj sobie wcześniej:

  • małą miskę,
  • naczynie żaroodporne,
  • praskę do czosnku,
  • tarkę z małymi oczkami.

Zobacz także

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pierś z gęsi (około 200 gramów),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli),
  • pół cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami).
  • Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy.
  • Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę.
  • Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron).
  • Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz gęś 15 minut.
  • Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe).
  • Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną sosem, który wytopił się podczas pieczenia.
  • Do ozdoby mięsa możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.

Smacznego!


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama