Pomysł na śniadanie: omlet z awokado

omlet z awokado na talerzu
Fot. ©Marco Mayer/Fotolia

Zrobienie omletu z awokado jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Oprócz jajek i awokado trzeba zaopatrzyć się m.in. w szczypiorek i czerwoną paprykę.

 

Na śniadanie świetnie sprawdzi się kolory i zdrowy omlet. Można połączyć go z ulubionymi warzywami. Barwne danie pobudza kubki smakowe do pracy i będzie wartościową porcją energii na dobry początek dnia.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijne paszteciki

Przepis na omlet z awokado

Składniki:

  • jajka (5 sztuk),
  • awokado (1/3 sztuki),
  • rzodkiewka (2 sztuki),
  • pomidor (1/3 sztuki),
  • cebula czerwona (1/2 małej sztuki),
  • szczypior (wedle uznania),
  • wędlina drobiowa (2 plasterki),
  • masło (łyżka),
  • czerwona papryka (2 paski),
  • przyprawy do smaku.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka rozbić do naczynia i roztrzepać, dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę.
  • Awokado i umytego pomidora pokroić w kostkę.
  • Rzodkiewkę, szczypior, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem.
  • Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną.
  • Smażyć pod przykryciem do momentu pożądanego ścięcia jajka.
  • Omlet można udekorować plasterkiem pomidora i oliwkami.

Smacznego!

 

W odmiennych wersjach można spróbować dodać ser mozzarella, świeży lub kiszony ogórek, brokuły, kalafior, szpinak lub inne warzywa.


Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady