Pomysł na śniadanie: omlet z awokado

omlet z awokado na talerzu
Fot. ©Marco Mayer/Fotolia

Zrobienie omletu z awokado jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Oprócz jajek i awokado trzeba zaopatrzyć się m.in. w szczypiorek i czerwoną paprykę.

 

Na śniadanie świetnie sprawdzi się kolory i zdrowy omlet. Można połączyć go z ulubionymi warzywami. Barwne danie pobudza kubki smakowe do pracy i będzie wartościową porcją energii na dobry początek dnia.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty

Przepis na omlet z awokado

Składniki:

  • jajka (5 sztuk),
  • awokado (1/3 sztuki),
  • rzodkiewka (2 sztuki),
  • pomidor (1/3 sztuki),
  • cebula czerwona (1/2 małej sztuki),
  • szczypior (wedle uznania),
  • wędlina drobiowa (2 plasterki),
  • masło (łyżka),
  • czerwona papryka (2 paski),
  • przyprawy do smaku.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Jajka rozbić do naczynia i roztrzepać, dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę.
  • Awokado i umytego pomidora pokroić w kostkę.
  • Rzodkiewkę, szczypior, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem.
  • Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną.
  • Smażyć pod przykryciem do momentu pożądanego ścięcia jajka.
  • Omlet można udekorować plasterkiem pomidora i oliwkami.

Smacznego!

 

W odmiennych wersjach można spróbować dodać ser mozzarella, świeży lub kiszony ogórek, brokuły, kalafior, szpinak lub inne warzywa.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady