Mniszek lekarski z alkoholem, czyli jak zrobić lecznicze nalewkę i wino

Pole dmuchawców
Fot. © Elena Petrova/Fotolia.com

Nalewka z mniszka lekarskiego poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych, działa uspokajająco i leczy choroby dróg moczowych. Przyrządza się ją z kwiatów bądź korzeni tej rośliny.

Kwiatowa nalewka z mlecza

Do zrobienia nalewki z mniszka lekarskiego potrzebujemy około 30 kwiatów tej rośliny (50 gramów). Kwiaty dokładnie płuczemy, pozbywamy się insektów i osuszamy. Następnie tak przygotowany mlecz układamy w słoju, zalewamy litrem wódki i odstawiamy na tydzień. Po 7 dniach przecedzamy miksturę i przelewamy ją do butelek. Tak przyrządzona nalewka nadaje się do spożycia po kilku tygodniach. Pomaga w zaparciach, działa moczopędnie, koi nerwy, a także wpływa pozytywnie na żylaki. Możemy zrobić też nalewkę z mlecza z dodatkiem miodu. Do tego niezbędne są: kwiaty mlecza – ok. 50 gramów, 150 gramów miodu akacjowego oraz 1 litr wódki. Kwiaty oczyszczamy, a następnie umieszczamy w słoju, zalewamy wódką i odstawiamy na trzy tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie filtrujemy powstały syrop i dodajemy do niego miód. Następnie mieszamy dokładnie i przelewamy do butelek. Nalewki możemy używać po pół roku, wtedy nabiera ona leczniczych właściwości.

Wino z mniszka lekarskiego

Zdrowym napojem alkoholowym na bazie mlecza jest też wino. Można je przygotować zarówno z kwiatów, jak i z korzeni mniszka lekarskiego. Wino z kwiatów mlecza przyrządza się z użyciem drożdży winnych, a wino z korzeni – z dodatkiem gotowego wina białego. W balonie do wina umieszczamy 250 gramów kwiatów mniszka, 1 kilogram cukru, 2 litry wody oraz 50 gramów drożdży winnych. Wymieszane składniki zamykamy szczelnie i odstawiamy w suche, zacienione i ciepłe miejsce.

 

Wino jest gotowe, kiedy kwiaty opadną na dno gąsiora, zwykle zajmuje to kilka tygodni. Po tym trunek zlewamy do butelek i chronimy przed światłem. Bardziej owocowe wino uzyskamy, jeśli użyjemy do jego produkcji 4 litrów przegotowanej wody, 4 szklanek kwiatów mlecza, 2 pomarańczy i 2 cytryn pozbawionych soku, 1500 gramów miodu (najlepiej z mniszka lekarskiego) i 15 gramów białych winnych drożdży. Kwiaty zalewamy wodą, dodajemy miód, drożdże i pokrojone cytrusy. Fermentacja powinna trwać około trzech tygodni w ciepłym, suchym i ciemnym miejscu. Średnio co 2 dni powinniśmy mieszać zawartość gąsiora. Gdy wino będzie gotowe, przecedzamy je i przelewamy do butelek. Możemy je pić po 9 miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu. Wino z korzeni mniszka lekarskiego robimy poprzez zmieszanie 50 gramów korzeni tej rośliny z 750 mililitrami białego wina. Po dwóch tygodniach i codziennym mieszaniu mikstury trunek jest gotowy do spożycia. Tak przyrządzony napitek pomaga w trawieniu, oczyszcza organizm, wspiera pracę wątroby i leczy choroby gardła i jamy ustnej.


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje