Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.

Reklama

Makaron pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Kuchnia singapurska to mieszanka smaków, która zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej, a także europejskiej. Dania orientalne mają wyrazisty smak za sprawą takich składników, jak: sos sojowy i rybny, chili oraz owoce morza.

Przepis na makaron pad thai (po tajsku) z tofu i krewetkami

Makaron po tajsku wyrazisty smak zawdzięcza sosowi rybnemu i ostrygowemu, który dodaje się do dania. Potrawę można podawać z krewetkami, serem tofu oraz kurczakiem.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • moździerza,
  • wyciskarki do czosnku,
  • miski,
  • patelni wok,
  • zwykłej patelni,
  • ręcznika papierowego.

Składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 1 papryka chili,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1/2 limonki.

Składniki na główne danie (dla 2 osób):

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 gramów),
  • 10 świeżych krewetek,
  • 1/2 opakowania sera tofu (90 gramów),
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżki sosu ostrygowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 jajko.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Czosnek i szalotkę obierz, wyciśnij przez praskę i umieść w moździerzu.
  • Dodaj resztę składników na sos i dokładnie rozbij na gładką masę.
  • Do moździerza wlej sok wyciśnięty z limonki, łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw.
  • Makaron ryżowy mocz w misce z zimną wodą przez 10 minut.
  • Rozgrzej na woku 2 łyżki oliwy.
  • Dodaj makaron oraz sosy: z moździerza, rybny oraz ostrygowy i smaż 5 minut.
  • Na zwykłej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone w kostkę tofu, aż się zarumieni.
  • Ser dołóż na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.
  • Umyj patelnię i ponownie rozgrzej na niej łyżkę oliwy.
  • Krewetki umyj i smaż 4 minuty (po 2 minuty na każdą stronę).
  • Owoce morza oraz ser tofu przełóż do woka z makaronem i wbij do środka jajko.
  • Smaż całość 2-3 minuty cały czas mieszając.
  • Tajski makaron pad thai podawaj posypany posiekanym szczypiorem i orzeszkami ziemnymi.
  • Dla ozdoby na talerz możesz położyć plaster limonki lub cytryny.

Smacznego!

Przepis na smażony makaron po singapursku (singapore noodles)

Do przygotowania potrawy można użyć makaronu ryżowego typu vermicelli. Makaron nie wymaga gotowania, wystarczy go namoczyć w zimnej wodzie.

Potrzebujesz:

  • patelni wok,
  • praski do czosnku.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3/4 opakowania makaronu ryżowego (około 150 gramów),
  • 10 świeżych krewetek,
  • 100 gramów zielonej fasolki szparagowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 garść kiełków fasoli mung,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz krewetki.
  • Marchewkę pokrój w kostkę lub cienkie słupki, cebulę w piórka a fasolę na mniejsze kawałki.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Makaron ryżowy mocz w wodzie przez 10 minut.
  • W woku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z marchewką, fasolę i smaż 3 minuty.
  • Dolej sos sojowy, wsyp cukier i dodaj krewetki.
  • Smaż całość 10 minut.
  • Dodaj odsączony makaron, kiełki fasoli mung i smaż 2 minuty.
  • Jeśli danie będzie mało słone – dodaj trochę sosu sojowego lub soli.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama