Kruszonka z płatków owsianych różni się od tej klasycznej z ciasta kruchego przede wszystkim smakiem i konsystencją. Jest bardziej chrupiąca i zwarta. Zrobisz ją z mąki, cukru, margaryny i płatków owsianych.

Reklama

Kruszonkę możesz przygotować wcześniej i zamrozić. Dzięki temu, będziesz mógł szybko i sprawnie przygotować wyśmienity deser.

Składniki:

Zobacz także
  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy (3 łyżeczki),
  • płatki owsiane (3 większe łyżki),
  • margaryna (75 g).

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Do głębokiej misy dodaj mąkę, cukier i trzy większe łyżki płatków owsianych. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  • W osobnym rondelku rozpuść margarynę, ale nie doprowadź do zagotowania. Tłuszcz dolej do wcześniej przygotowanych składników i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. W tym momencie, jeśli chcesz możesz dodać 2-3 łyżki oleju kokosowego.
  • Szybko zagnieć składniki i rozetrzyj na kruszonkę.
  • Gotową kruszonkę możesz wykorzystać od razu na wierzch ciasta lub deser, np. ułożyć na świeże owoce.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekaj przez 25 minut. Kruszonkę możesz też przełożyć do plastikowego pojemniczka, czy folii aluminiowej i zamrozić.

  • Otręby owsiane są zdrowe, gdyż zawierają błonnik. Znajdziesz w nich też żelazo, magnez i potas.
  • Ciasteczka owsiane są lekkie, zdrowe i pożywne. Możesz przygotować je na trzy sposoby.
  • Zamiast jeść sklepowe batony, zrób własne smakołyki owsiane. Dodaj do nich miód, masło orzechowe i bakalie.
  • Ciasto na naleśniki możesz zrobić bez jajek. Zastąpisz je płatkami owsianymi.
Reklama
Reklama
Reklama