Kotlet z kurczaka
© povareshka2/Fotolia.com

Kotlet z kurczaka w panierce zawiera dużo białka, węglowodanów i tłuszczów nasyconych. W 100 g kotleta z kurczaka znajduje się około 260 kcal.

Szybkie kotlety z kurczaka – przepis

Mięso na kotlet z kurczaka przygotujesz w 15-20 minut. Możesz je wykonać w tradycyjny sposób, z użyciem soli i pieprzu lub modyfikując klasyczną wersję na bardziej przyprawioną.

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka (70-80 dag),
  • mąka,
  • jajka (2 sztuki),
  • bułka tarta (¾ szklanki),
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • czosnek granulowany,
  • curry,
  • olej.

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
  • Podziel na kawałki nadające się do rozbicia.
  • Po rozbiciu mięsa tłuczkiem nasmaruj kotlety olejem, posyp czosnkiem, curry i przyprawą do kurczaka, a następnie odstaw do lodówki na około godzinę.
  • Przygotuje trzy głębokie talerze, do których wsyp mąkę, bułkę tartą i wbij jajka. Jajka rozbij za pomocą widelca, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Po wyjęciu kotletów z lodówki obtocz je w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dzięki mące, kotlety będą miały grubszą i smaczniejszą panierkę.
  • Na patelnię wlej olej i poczekaj aż się rozgrzeje.
  • Kotlety obsmażaj z każdej strony po 4-5 minut, do momentu aż panierka nabierze złocistego koloru.

Smacznego!

Więcej na temat przepisy obiady