Przepis krok po kroku na domowy kompot z truskawek na zimę

kompot z truskawek
Fot. ©ilietus/Fotolia.com

Kompot z truskawek można zrobić w około pół godziny. Smakuje znakomicie z dodatkiem jagód lub rumu (tylko dla dorosłych).

 

Kompot to napój z gotowanych owoców – zarówno świeżych, jak i suszonych. Przygotowywane są z dodatkiem cukru, słodzików i przypraw np. cynamonu i goździków. Kompot można przyrządzić m.in. z czereśni, truskawek, rabarbaru, jabłek, wiśni czy gruszek.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem

Wartości odżywcze i właściwości truskawek

Jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu i utrudnia wchłanianie przez organizm tłuszczu. Dodatkowo owoce te bogate są w wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk, witaminy grupy C, A, E, oraz B (B1, B2, B3, B6). Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają prace jelit i regulują trawienie.

Kompot z truskawek idealny na zimowe wieczory

Kompot z truskawek z dodatkiem rozgrzewającego rumu ociepli każdy mroźny, jesienno-zimowy wieczór. Można go przygotować także z dodatkiem pysznych jagód.

Kompot wersja z rumem

Składniki na jeden dzbanek kompotu:

  • pół kilograma truskawek (jesienią/zimą mogą być mrożone),
  • 50 ml rumu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 l wody,
  • sok z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Truskawki rozmróź, jeśli masz mrożone.
  • Obierz je z szypułek i pokrój w kawałki.
  • Pokrojone owoce wrzuć do miski i zalej dużym kieliszkiem rumu.
  • W rondelku zagotuj cukier z wodą na syrop.
  • Gdy syrop będzie gotowy, dodaj truskawki.
  • Doprowadź ponownie do wrzenia zawartości rondelka.
  • Kompot ostudź lub podawaj na gorąco. Gotowe.

Kompot wersja z jagodami

Składniki na jeden dzbanek kompotu:

  • 1 kg truskawek,
  • 300 g jagód,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 l wody.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej wodę.
  • Truskawki i jagody umyj dokładnie, obierz ze szypułek, przepłucz i wrzuć do garnka.
  • Palnik z owocami włącz na średni ogień.
  • Dodaj do garnka cukier.
  • Gdy zawartość zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i poczekaj jeszcze pół godziny.
  • Kompot podawaj na gorąco lub zimno. Gotowe.

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje