Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami

Fot. © joanna wnuk/Fotolia.com

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

 

Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Kapusta postna z grochem

Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • patelni.

 

Składniki na 8 porcji:

  • 500 ml bulionu,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 200 g grochu łuskanego,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz (do smaku),
  • cukier (do smaku).

 

Czas przygotowania: 200 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej groch litrem gorącej wody.
  • Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny.
  • Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody.
  • Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie.
  • Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą.
  • Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu.
  • Ugotowane grzyby pokrój w paski.
  • Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka.
  • Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  • Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem.
  • Wymieszaj i duś przez około 15 minut.
  • Dopraw pieprzem oraz cukrem do smaku. Gotowe.

Kapusta postna ze śliwkami

Kapustna postna z dodatkiem śliwek suszonych i wędzonych to idealna propozycja na jedną z 12 potraw wigilijnych. Wspaniale smakuje podana razem z białym pieczywem.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • patelni.

 

Składniki na 8 porcji:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 3 śliwki wędzone,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziarenka jagód jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  • Namoczone gotuj, aż zmięknął.
  • Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj.
  • Włóż ją do wywaru z grzybów, jeśli będzie go za mało dolej wody, tak aby zakrywała kapustę.
  • Gotuj przez 20 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, jałowca i gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Cebulę obierz, umyj, posiekaj i zeszklij na patelni.
  • Dodaj ją do kapusty i gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady