Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Reklama

Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem.

Kapusta postna z grochem

Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • patelni.

Składniki na 8 porcji:

  • 500 ml bulionu,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 200 g grochu łuskanego,
  • 50 g grzybów suszonych,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz (do smaku),
  • cukier (do smaku).

Czas przygotowania: 200 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej groch litrem gorącej wody.
  • Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny.
  • Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody.
  • Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie.
  • Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą.
  • Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu.
  • Ugotowane grzyby pokrój w paski.
  • Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka.
  • Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  • Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem.
  • Wymieszaj i duś przez około 15 minut.
  • Dopraw pieprzem oraz cukrem do smaku. Gotowe.

Kapusta postna ze śliwkami

Kapustna postna z dodatkiem śliwek suszonych i wędzonych to idealna propozycja na jedną z 12 potraw wigilijnych. Wspaniale smakuje podana razem z białym pieczywem.

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • patelni.

Składniki na 8 porcji:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 3 śliwki wędzone,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziarenka jagód jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Grzyby zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  • Namoczone gotuj, aż zmięknął.
  • Kapustę kiszoną opłucz i posiekaj.
  • Włóż ją do wywaru z grzybów, jeśli będzie go za mało dolej wody, tak aby zakrywała kapustę.
  • Gotuj przez 20 minut.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, jałowca i gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Cebulę obierz, umyj, posiekaj i zeszklij na patelni.
  • Dodaj ją do kapusty i gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama