Przepis na pierogi z dynią pieczoną, białym serem, imbirem i cynamonem

pierogi z dynią na tle dyni
Fot. ©tanyasid/Fotolia.com

Domowe pierogi z farszem dyniowym to propozycja na jesienny obiad. Dynię należy upiec w piekarniku z przyprawami. Po ostygnięciu farsz wykonuje się z miąższu dyniowego, białego sera oraz aromatycznych przypraw. Danie wyśmienicie smakuje z posiekaną cebulą zeszkloną na oliwie z oliwek.

 

Sezon na dynię trwa od września do listopada. To najlepszy czas na słodkie domowe wypieki z tego warzywa, np. tartę lub ciasto z dyni

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na pierogi z dynią, krok po kroku

Pierogi z farszem dyniowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z zeszkloną na oliwie i posiekaną cebulą lub śmietaną posypaną świeżą natką pietruszki.

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • garnka,
  • stolnicy,
  • miski,
  • sita,
  • maszynki do mielenia mięsa,
  • wałka do ciasta,
  • papieru do pieczenia.

 

Składniki na farsz dyniowy do pierogów:

  • miąższ z 0,5 kilogramowej dyni,
  • 300 g białego sera półtłustego,
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Składniki na ciasto do pierogów:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 kostki masła.

 

Czas przygotowania: około 2 h

Stopień łatwości: średnie

 

Jak upiec dynię?

Przed przygotowaniem pierogów należy upiec dynię. Warzywo po umyciu i osuszeniu, smaruje się oliwą z oliwek oraz oprósza solą, pieprzem i igłami świeżego rozmarynu (około 1 łyżką). Dynię należy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkłada się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecze przez 0,5 h. Po ostudzeniu dyni należy pozbawić ją skóry oraz pestek i wydrążyć miąższ.

 

Sposób przygotowania farszu:

  • Miąższ dyni i ser zmiel w maszynce do mięsa.
  • Dodaj sól, pieprz, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.
  • Opcjonalnie można dodać zmielone igły rozmarynu.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

 

Sposób przygotowania pierogów z dyni:

  • Mąkę pszenną przesiej na sicie do miski i wymieszaj z solą.
  • Masło rozpuść w gorącej wodzie i stopniowo przelej do naczynia, jednocześnie mieszając całość łyżką.
  • Wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż uzyska jednolitą i nieklejącą się masę (w razie potrzeby dosyp mąki).
  • Przełóż ciasto do miski, okryj wilgotną ścierką kuchenną i odstaw na 30 minut.
  • Wyłóż masę na stolnicę i ponownie wyrabiaj przez kilka minut.
  • Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki.
  • Szklanką wytnij kółka w cieście, w każde nałóż łyżeczkę farszu i zaklej brzegi.
  • W dużym garnku zagotuj wodę.
  • Włóż kilka pierogów i kiedy wypłyną na powierzchnię, wyławiaj je łyżką cedzakową na duży półmisek.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady