Jak zrobić lody jogurtowe bez maszynki

Lody jogurtowe
Fot. © Marzia Giacobbe/Fotolia.com

Domowe lody jogurtowe są bardzo łatwe do przygotowania, nawet bez maszynki do lodów. Nie zawierają przy tym konserwantów ani barwników, które powszechnie dodawane są do lodów produkowanych na masową skalę.

 

W zależności od tego, czy masz ochotę na lody owocowe, czy czekoladowe, dodaj inne składniki do podstawowej masy.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Składniki na domowe lody jogurtowe

Uniwersalne składniki:

  • 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (ok. 600 ml),
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki (jeśli chcesz zrobić lody kokosowe, mleko skondensowane możesz zastąpić mlekiem kokosowym).

Dodatkowe składniki (wybór zależy od tego, jaki smak lodów chcesz uzyskać):

  • 150-200 g świeżych truskawek, drylowanych wiśni lub czereśni,
  • 1/3 tabliczki czekolady startej na tarce z grubymi oczkami,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • posiekane orzechy, migdały, rodzynki,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: od 15 do 30 minut mieszanie i od 6 do 9 godzin mrożenie (czas zależy od tego, jak duża ilość masy lodowej znajduje się w pojemniku)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania domowych lodów jogurtowych

  • W dużej misce wymieszaj jogurt i mleko. Możesz zrobić to za pomocą trzepaczki kuchennej lub miksera (ustawionego na najniższe obroty).
  • Kiedy masa jest już gładka, możesz dodać do niej wybrane składniki: zmiksowane owoce, startą czekoladę, wiórki kokosowe, sok z cytryny lub bakalie.
  • Dodatkowe składniki wymieszaj z masą jogurtową i przelej do pojemnika, w którym lody będą się mroziły.
  • Lody wstaw do zamrażalnika na ok. 12 godzin.
  • Deser podawaj z ulubionymi dodatkami, listkami mięty lub owocami.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady