Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.

Reklama

Dolmades to potrawa przygotowywana z mięsa oraz ryżu lub samego ryżu z dodatkiem np. posiekanej cebulki, czosnku, rodzynek i orzeszków piniowych. Podaje się ją na ciepło z sosem. W wersji na zimno serwowana jest jako przekąska na greckich bufetach zwanych meze. Dolmades sprzedaje się również w wersji puszkowej w sklepach oraz marketach na całym świecie.

Dolmades – pyszna, grecka potrawa z mięsa i ryżu

Dolmades przygotowane z marynowanych liści winogron, mięsa mielonego, ryżu arborio, cebuli, koperku, natki pietruszki i świeżej mięty to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • garnka.

Składniki na 8 porcji:

  • 60 sztuk marynowanych liści winogron,
  • 300 g mięsa mielonego (cielęcego, jagnięcego lub wołowego),
  • 200 g suchego ryży arborio,
  • 150 g cebuli białej,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół pęczka świeżej mięty,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 500 ml wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Liście winogron obmyj z solanki.
  • Cebulę obierz i zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach).
  • Notkę pietruszki, koperek i miętę drobno posiekaj.
  • Przyprawy wymieszaj z ryżem, mięsem, cebulą, solą pieprzem, sokiem z cytryny i 50 ml oliwy z oliwek.
  • Liście winogron ułóż stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry.
  • Na nasadę liście nałóż łyżkę przygotowanego farszu i zawiń z rulonik (niezbyt ciasno, by dolmades nie popękał, gdy ryż napęcznieje).
  • „Greckie gołąbki” układaj warstwami na dnie garnka.
  • Wlej do niego pół litra wody, 50 ml oliwy z oliwek i pół łyżeczki soli.
  • Gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.

Gotowe!

Jak przygotować marynowane liście winogron?

Marynowane liście winogron można przygotować samemu. Wystarczy w czerwcu zebrać młode listki z krzewów, zblanszować je we wrzątku z solą, odsączyć, a następnie zalać solanką. Tak przygotowane liście powinny być przechowywane przez pół roku. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Jak zrobić sos tzatziki do dolmades?

Sos tzatziki idealnie nadaje się do tzw. greckich gołąbków. Dodaje im niezwykłego aromatu i smaku.

Potrzebujesz:

  • tarki.

Składniki na sos:

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach.
  • Posól go i odstaw na 10 minut.
  • Dokładnie wyciśnij ogórek z soku i wstaw miąższ do miski.
  • Do miski dodaj jogurt, czosnek, oliwę, sok z cytryny i świeżo posiekane zioła.
  • Dokładnie wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama