Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.

Reklama

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek;
  • 1 duża cebula lub dwie małe;
  • 1 duży pojemnik jogurtu naturalnego lub greckiego;
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 łyżeczka oleju;
  • pęczek kopru;
  • sól, pieprz.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Obierz pieczarki, pokrój je w półksiężyce, a cebulę w małą kostkę.
  • Warzywa połącz ze sobą i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni.
  • Kiedy pieczarki już będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej jogurt grecki bądź naturalny, energicznie przy tym mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie dosyp do sosu przyprawy i ponownie postaw na ogień.
  • Do całości dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj tak jeszcze przez około 5-10 minut.
  • Po tym czasie posyp cienko pokrojonym koprem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama