Deser z nasionami chia i jagodami goji zawiera niezwykle drogocenne dla organizmu kwasy omega-3 i omega-6, które w pozytywny sposób wpływają na układ nerwowy i krwionośny.

Reklama

Nasiona chia i jagody goji to tzw. superfoods, czyli produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych, bogate w witaminy, minerały, enzymy i substancje o działaniu terapeutycznym. Do kategorii superjedzenia zalicza się także zielona herbata, awokado, kiwi, a także czerwona fasola.

Superfoods czyli nasiona chia i jagody goji

Szałwia hiszpańska, inaczej nasiona chia, zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Ułatwiają one uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Polecane są zarówno osobom starszym jak i młodszym. Ponadto nasiona chia wspomagają układ nerwowy i mogą łagodzić nawet depresję. Kwasy omega-3 dodatkowo wspomagają funkcjonowanie wzroku.

Zobacz także

Jagody goji są dobry źródłem białka. Zwierają zarówno węglowodany, jak i kwasy tłuszczowe omega-6 odpowiedzialne za właściwą pracę mózgu i układu krwionośnego. Ponadto w jagodach znajdują się witaminy C, B1, B2, B6, E oraz składniki mineralne m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk i selen. Polecane są osobom z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i cukru. Tybetańczycy stosują jagody goji do oczyszczania wątroby z toksyn i aby usprawnić trawienie.

Deser z nasionami chia i jagodami goji

Pomysł na pudding z nasionami chia z dodatkiem owocu kiwi i jagód goji, który jest bardzo zdrowy i niesamowicie łatwy w przygotowaniu.

Potrzebujesz:

  • małego słoiczka.

Składniki na 250 ml deseru:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • pół kiwi,
  • łyżka jagód goji.

Czas przygotowania: 15 minut (6 godzin oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

Wskazówki: Deser można podać z innymi owocami np. truskawkami, bananami, mango, jabłkiem czy jagodami. Świetnie smakuje doprawiony także miodem lub cynamonem.

Sposób przygotowania:

  • Mleko przelej do słoiczka.
  • Dodaj dwie łyżki nasion chia.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na kwadrans.
  • Ponownie wymieszaj.
  • Zakręć słoiczek.
  • Odstaw do lodówki na 6 godzin.
  • Pokrój w kostkę kiwi.
  • Wyjmij z lodówki słoik i nasyp do niego pokrojone kiwi.
  • Posyp jagodami goji.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama