Przepis na toskańską pastę z wątróbki do włoskiego crostini

Fot. ©lily_rocha/Fotolia

Do crostini używaj jasnego pieczywa, które nie było wypiekane na zakwasie. Bagietkę lub ciabattę krój w grube plastry, nacieraj czosnkiem, skrapiaj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku. Pasty do smarowania crostini powinny być wyraziste, doprawione np. papryczką chili.

 

Do crostini wykorzystuje się biały chleb i bułki. W słonecznej Italii do tych malutkich kanapeczek, maksymalnie na kilka kęsów, używa się przede wszystkim ciabatty oraz bagietek, natomiast bruschettę przyrządza się z pieczywa na zakwasie.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne ze szpinakiem

Przepis na tradycyjne toskańskie crostini z pastą z wątróbki

Przygotowanie pasty z wątróbki drobiowej to idealny sposób na przyrządzenie niezbyt lubianej, lecz bardzo zdrowej wątróbki. Aksamitna, delikatna, niesolona pasta z kurzych wątróbek smakuje najlepiej na ciepło, rozsmarowana na gorącej grzance, udekorowana lekko słonymi kaparami.

 

Rada: pastę z wątróbki przechowuj w szczelnym pojemniczku do 4 dni w lodówce.

 

Składniki (na 2 nieduże słoiczki pasty – do 1 bagietki wykorzystasz maksymalnie 1 słoiczek):

  • 1 biała bagietka,
  • 350 gramów wątróbki drobiowej,
  • 5 filecików anchois,
  • 3 łyżeczki kaparów, odsączonych z zalewy,
  • 50 gramów masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 szalotka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • ćwierć papryczki chili bez pestek,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 gałązka świeżej szałwii,
  • płatki chili do dekoracji,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: około 1 godziny (bez czasu chłodzenia wątróbki z warzywami w lodówce)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pokrój drobno marchewkę, szalotkę i łodygę selera.
  • Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę, pokrój na małe kawałeczki.
  • Rozdrobnij świeże szałwię i rozmaryn.
  • Połącz w misce wątróbkę, warzywa, zioła, wymieszaj i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Do garnka z grubym dnem wlej odrobinę wody, włóż masło i wątróbkę z warzywami.
  • Gotuj na niewielkim ogniu 50-60 minut do zmięknięcia mięsa, podlewając wodą w razie jej wyparowania.
  • Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  • Pokrój bagietkę na kromki około jednocentrymetrowej grubości.
  • Skrop kromki wodą, natrzyj je naciętymi ząbkami czosnku, posmaruj oliwą, posól, oprósz pieprzem i wstaw je do piekarnika.
  • Piecz crostini przez kilka minut aż do zrumienienia.
  • Gdy zawartość rondla będzie miękka, przełóż ją do naczynia blendera, dodaj rozdrobnione fileciki anchois, połowę kaparów, pokrojoną papryczkę chili i zmiksuj na gładką pastę.
  • Jeżeli pasta z wątróbki jest za mało wilgotna, dodaj trochę masła i wymieszaj łyżką bądź zmiksuj ponownie.
  • Podawaj gorące crostini posmarowane podgrzaną pastą z wątróbki drobiowej, udekorowane kaparami z zalewy i odrobiną płatków chili.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady