Do crostini używaj jasnego pieczywa, które nie było wypiekane na zakwasie. Bagietkę lub ciabattę krój w grube plastry, nacieraj czosnkiem, skrapiaj oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku. Pasty do smarowania crostini powinny być wyraziste, doprawione np. papryczką chili.

Reklama

Do crostini wykorzystuje się biały chleb i bułki. W słonecznej Italii do tych malutkich kanapeczek, maksymalnie na kilka kęsów, używa się przede wszystkim ciabatty oraz bagietek, natomiast bruschettę przyrządza się z pieczywa na zakwasie.

Przepis na tradycyjne toskańskie crostini z pastą z wątróbki

Przygotowanie pasty z wątróbki drobiowej to idealny sposób na przyrządzenie niezbyt lubianej, lecz bardzo zdrowej wątróbki. Aksamitna, delikatna, niesolona pasta z kurzych wątróbek smakuje najlepiej na ciepło, rozsmarowana na gorącej grzance, udekorowana lekko słonymi kaparami.

Zobacz także

Rada: pastę z wątróbki przechowuj w szczelnym pojemniczku do 4 dni w lodówce.

Składniki (na 2 nieduże słoiczki pasty – do 1 bagietki wykorzystasz maksymalnie 1 słoiczek):

  • 1 biała bagietka,
  • 350 gramów wątróbki drobiowej,
  • 5 filecików anchois,
  • 3 łyżeczki kaparów, odsączonych z zalewy,
  • 50 gramów masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 szalotka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • ćwierć papryczki chili bez pestek,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 gałązka świeżej szałwii,
  • płatki chili do dekoracji,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: około 1 godziny (bez czasu chłodzenia wątróbki z warzywami w lodówce)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój drobno marchewkę, szalotkę i łodygę selera.
  • Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę, pokrój na małe kawałeczki.
  • Rozdrobnij świeże szałwię i rozmaryn.
  • Połącz w misce wątróbkę, warzywa, zioła, wymieszaj i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Do garnka z grubym dnem wlej odrobinę wody, włóż masło i wątróbkę z warzywami.
  • Gotuj na niewielkim ogniu 50-60 minut do zmięknięcia mięsa, podlewając wodą w razie jej wyparowania.
  • Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
  • Pokrój bagietkę na kromki około jednocentrymetrowej grubości.
  • Skrop kromki wodą, natrzyj je naciętymi ząbkami czosnku, posmaruj oliwą, posól, oprósz pieprzem i wstaw je do piekarnika.
  • Piecz crostini przez kilka minut aż do zrumienienia.
  • Gdy zawartość rondla będzie miękka, przełóż ją do naczynia blendera, dodaj rozdrobnione fileciki anchois, połowę kaparów, pokrojoną papryczkę chili i zmiksuj na gładką pastę.
  • Jeżeli pasta z wątróbki jest za mało wilgotna, dodaj trochę masła i wymieszaj łyżką bądź zmiksuj ponownie.
  • Podawaj gorące crostini posmarowane podgrzaną pastą z wątróbki drobiowej, udekorowane kaparami z zalewy i odrobiną płatków chili.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama