Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z olejem kokosowym

Ciasto dla weganów z daktylami.
Fot. ©yuliiaholovchenko/fotolia

Olej kokosowy do ciasta można stosować na zimno lub podgrzewać – nie straci swoich właściwości. Jest jedynym tłuszczem, który nadaje ciastom wyjątkowo puszystą konsystencję i nie warto z niego rezygnować.

 

Olej kokosowy nie przypala się, jest łatwo trawiony i przyswajalny. Można używać go na zimno oraz smażyć na nim, a aromat kokosa nie jest zbyt mocno wyczuwalny.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Przepis na wilgotne wegańskie ciasto czekoladowe z olejem kokosowym

Składniki (na około 20 porcji – okrągła blaszka do tarty o średnicy 23 centymetrów):

  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 szklanki drobno pokrojonych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców),
  • woda z 2 puszek lub słoików ciecierzycy,
  • pół szklanki daktyli,
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 gramów),
  • 2 łyżki słodzika (syropu z agawy, miodu, stewii),
  • odrobina soli,
  • świeże owoce do dekoracji.

 

Rady:

  • Dzięki olejowi kokosowemu ciasto ma kremową i puszystą konsystencję. Nie zamieniaj go na inny tłuszcz, jeśli lubisz aksamitne ciasta o jednolitej strukturze.
  • Ostudź rozpuszczoną czekoladę, zanim dodasz ją do wody spod ciecierzycypiana wówczas nie opadnie. Jeśli będzie zbyt chłodna, czekoladowy mus może stracić jedwabistość i pojawią się nieestetyczne grudki.
     

Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu chłodzenia)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Zalej daktyle wrzątkiem w miseczce i zostaw je na kwadrans.
  • Rozpuść w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę, 2 łyżki oleju kokosowego i słodzik.
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  • Włóż do naczynia blendera orzechy, dodaj odrobinę soli i miksuj przez kilkanaście sekund.
  • Odcedź daktyle i zblenduj razem z orzechami.
  • Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i zmiksuj masę po raz trzeci.
  • Masą orzechową wyłóż spód tortownicy.
  • Przelej wodę z ciecierzycy do dużej miski.
  • Ubijaj ją mikserem na wolnych obrotach z odrobiną soli do uzyskania sztywnej piany o białawym odcieniu (do 6 minut).
  • Dolej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę (ostudzoną, lecz wciąż płynną) i wymieszaj.
  • Wylej masę na spód w tortownicy i schładzaj co najmniej pół godziny w lodówce.
  • Udekoruj ciasto czekoladowe świeżymi owocami, np. malinami, połówkami czereśni, jagodami bądź jeżynami i wstaw je do lodówki na kolejnych kilka godzin.
  • Ciasto możesz przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

 

Smacznego!


 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady