Ciasto gruszkowe z cappuccino lub migdałami - przepis krok po kroku

Fot. ©noirchocolate/Fotolia

Do zrobienia ciasta z gruszek nie potrzeba miksera ani blendera. Wystarczy zwykła trzepaczka, papier do pieczenia i prosta tortownica. Przygotowanie ciasta jest łatwe i zajmuje około 90 minut.

 

Ciasta z gruszek idealnie nadają się na zimowo-jesienną aurę. Są delikatne, soczyste, nieco słodkie i zdecydowanie bardzo aromatyczne. Warto je podawać z dobrą kawą, herbatą, a nawet lodami.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Właściwości gruszek

Gruszki bogate są w potas, który obniża ciśnienie i hamuje zlepianie się płytek krwi. Dodatkowo są polecane dla osób z zaparciami lub biegunką. Wbrew obiegowej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne i mogą je jeść nawet osoby wrażliwe. Nie są one również kaloryczne, ponieważ 100 g gruszki to jedynie 57 kcal.

Ciasto z gruszkami i cappuccino

Pomysł na delikatne ciasto kawowe z soczystymi gruszkami. Jest łatwe w przygotowaniu, nie zawiera zbędnego tłuszczu i smakuje wyśmienicie.

 

Potrzebujesz:

  • tortownicy 24 cm.

 

Składniki:

  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki czekoladowego cappuccino w proszku,
  • 1 łyżka kawy zbożowej,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru trzcinowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 gruszki,
  • 250 ml śmietanki 30%.

 

Czas przygotowania: 90 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę zbożową.
  • Oddziel żółtka od białka.
  • Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo kolejne żółtka.
  • Do masy wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Gruszki obierz i pokrój na kawałki.
  • Owoce ułóż na cieście.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Śmietanę ubij z łyżką cappuccino i cukru waniliowego.
  • Masę rozłóż na przestudzone ciasto lub podawaj osobno.

Ciasto z gruszkami, bezą i migdałami

Przepis na pyszne ciasto gruszkowe z migdałową bezą. Ucierane na maśle pachnie niesamowicie z podpieczonymi migdałami i soczystymi gruszkami. Idealne do herbaty z przyjaciółmi i rodziną.

 

Potrzebujesz:

  • tortownicy.

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 180 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 300 g maki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 80 g migdałów zmielonych,
  • 2 gruszki,
  • 1 łyżeczka cynamony,
  • pół łyżeczki zmielonych goździków,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

 

Składniki na bezę:

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • 30 g zmielonych migdałów,
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych.

 

Czas przygotowania: 90 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, zmielonymi migdałami i przyprawami.
  • Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kawałeczki.
  • Masło ucieraj z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku.
  • Dodaj do masła aromat waniliowy.
  • Do utartej masy dodaj mąkę oraz gruszki i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny.
  • Białka z cukrem ubij na sztywną pianę.
  • Do piany dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto wysmaruj dokładnie bezą i posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw ciasto ponownie na pół godziny do piekarnika. Gotowe.

     

  • Do sałatek z buraków pasują owoce, warzywa i sery. Przepisy na sałatki z buraka czerwonego.
  • Przepisy na crostini są proste. Przepis na crostini z wątróbką drobiową.
  • Do sycących zup dodawaj warzywa strączkowe. Przepisy na sycące zupy.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady